Vorige

’Kansen in Oekraïne waren er’

Tekst

Vertegenwoordigers van de European Nurserystock Association bezochten twee jaar geleden Oekraïne. „De kansen waren er en er is de laatste jaren ook een levendige handel geweest tussen Nederland en Oekraïne. Die opgebouwde structuur valt nu weg”, zegt ENA-president Henk Raaijmakers.

Oekraïne is lid van de ENA, Rusland niet. Mede daarom zegt Raaijmakers. „We kijken vooral naar de situatie in Oekraïne. We hebben gisteren ons medeleven naar hen geuit en hebben ook een reactie terug ontvangen. Zij spreken van een donkere periode die zij momenteel meemaken.”

Henk Raaijmakers: „Er is sprake van levendige handel tussen Nederland en Oekraine.”

Twee jaar geleden was Raaijmakers met de ENA in Oekraine. „De kansen om zaken te doen waren er en een paar grote kwekers in Oekraïne kochten de laatste jaren lichtere laanbomen bij kwekers in Opheusden om door te kweken. Deze bomen waren uiteindelijk bestemd voor aanplant in Kiev.”

Raaijmakers zegt over de situatie waarbij Oekraïne nu onder de invloedsfeer van Rusland lijkt te komen. „De opgebouwde infrastructuur valt weg en de export naar Oekraïne valt stil.”

’Corruptie valt ontzettend mee’    

Vorig jaar stond in de Boomkwekerij 7 een artikel over de kansen voor boomkwekers in Oekraïne. Hierin zegt adviseur Arno Klijbroek van ATM Trade Management onder andere. „Nederlandse bedrijven hoeven niet bang te zijn voor bureaucratie of corruptie bij de Zelenbuds of bij andere overheidsinstanties. „Ik was daar zelf eerst wel bang voor. Maar het valt ontzettend mee.”

Lees hier het artikel (met inlog) ’Stedelijke markt in Oekraïne is kansrijk voor Nederlandse exporteurs’

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster