Vorige

Kersentelers mogen Exirel en Tracer inzetten tegen suzuki-fruitvlieg

Beeld
shutterstock

Minister Adema heeft alsnog vrijstelling verleent voor Exirel en Tracer voor de bestrijding van de suzuki-fruitvlieg. Wel verwacht ze dat NFO met een plan van aanpak komt voor de toekomst. De vrijstelling wordt dit jaar voor de laatste keer gegeven.

De verleende vrijstelling is verleend naar aanleiding van een BBB-motie vorige week die door een ruime Kamermeerderheid werd ondersteund. Aan de vrijstelling van Exirel en Tracer verbindt minister Adema wel enkele voorwaarden. Zo komen de middelen alleen beschikbaar onder gecontroleerde distributie, moet de sector een plan van aanpak maken voor de toekomstige aanpak van de fruitvlieg en is naleving van de voorschriften voor toepassing van belang.

NFO reageerde verheugt op de verleende vrijstelling. Ze kijkt samen met toelatingshouders of er voor Tracer een toelatingsaanvraag voor kleine toepassingen gedaan kan worden, zoals de minister adviseert. Voor Exirel ligt er al een toelatingsaanvraag, welke nog niet is behandeld door het Ctgb. Samen met onderzoekers en experts uit de sector is er al een plan van aanpak opgesteld om alternatieve bestrijdingsmethoden te verkennen en te ontwikkelen. Zicht op meer milieuvriendelijke gewasbeschermingsmiddelen tegen de fruitvlieg zijn er momenteel nog niet. Wat betreft het gebruik en de toepassing van Exirel en Tracer zegt NFO de leden te blijven informeren over het belang van naleving van de voorschriften.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster