Vorige

Kerstbomen vernield bij Gelderse kweker

Tekst
Beeld
Omroep Gelderland

Bij kwekerij Brinkman Nordmann in Wenum-Wiesel, bij Apeldoorn, zijn van zo’n vijfduizend volwassen bomen de toppen doorgesneden. In totaal is de schade nog groter, want er zijn ook bomen vergiftigd.

Ongelooflijk dat er mensen zijn die dit doen, is het gevoel dat overheerst bij kweker Gerrit Brinkman. „Hier zit zoveel werk in, elke kweker weet dat bomen door weer en wind met liefde worden opgekweekt. En dat dit dan wordt gedaan; het is echt niet normaal.”

Naast de bomen van 150 tot 200 cm waarvan de toppen doormidden liggen, zijn er ook bomen vergiftigd. Dat bleek pas enkele dagen later, toen op een ander perceel bomen bruin kleurden. „Inmiddels hebben er nog meer bomen wat bruine takken, we houden ons hart vast”, aldus Brinkman.

Onderzoek loopt

Brinkman heeft aangifte gedaan van de vernieling, en de politie is een onderzoek gestart. Er is nog niemand aangehouden. Getuigen worden opgeroepen zich te melden.

Brinkman is ervan overtuigd dat het een gerichte wraakactie betreft. Hij heeft vermoedens in welke hoek de dader of daders gezocht moeten worden, maar kan daar zolang het politie-onderzoek loopt niks over zeggen. „Er zijn camerabeelden van de actie. De politie bestudeert die beelden nu”, vertelt de kweker.

„Daarnaast worden de bomen onderzocht. Bij de verkleurde bomen wordt gezocht naar het soort gif. Bij de bomen met de toppen eraf wordt geanalyseerd welk gereedschap gebruikt is. Alles om aanknopingspunten te krijgen.”

Verkleurde bomen op het perceel van Brinkman Nordmann. Momenteel wordt onderzocht welke stof voor de vergiftiging gebruikt is.

Niet verzekerd

De schade kan oplopen tot honderdduizenden euro’s. Tegenover Omroep Gelderland heeft de kweker laten weten dat het voortbestaan van zijn bedrijf onzeker is. Verzekerd tegen deze schade is Brinkman namelijk niet.

„Een weersverzekering hebben we niet, omdat kerstbomen tegen vrijwel alle omstandigheden bestand zijn”, noemt Brinkman als reden. „En tegen vandalisme zijn we ook niet verzekerd. Ik weet niet eens of dat kan. Maar dat je zo hard wordt gedupeerd, houd je nooit voor mogelijk.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster