Vorige

Kleine tuin kan ook nectarwalhalla zijn

Hoe klein je tuin ook is, als je er de juiste planten neerzet, kunnen ze veel nectar leveren voor insecten. Dit blijkt uit Engels onderzoek.

Zelfs op een balkon kun je een nectarwalhalla creëren, zoals hier in The Landform Balcony Garden op de Chelsea Flower Show van 2021. Rechts achterin een Heptacodium miconioides die in de herfst voor nectar zorgt. (Foto: Miranda Vrolijk)

De Britten onderzochten hoeveel nectar stadstuinen produceren in de maanden maart tot en met oktober. Nectar is de brandstof voor vliegende bestuivers, hoe meer nectar, hoe meer ze kunnen vliegen. Dit verhoogt de kans op een succesvolle voortplanting.

De onderzoekers namen in Bristol een kleine zestig tuinen onder de loep. Die tuinen varieerden in grootte. Maandelijks bekeken ze de bloemrijkdom van de tuinen en de hoeveelheid suiker die zij leverden. Hieruit bleek dat een grote tuin niet automatisch meer nectar levert. Veel belangrijker is wát er in de tuin staat. Een kleine tuin kan dus net zo waardevol zijn als een grote, of zelfs waardevoller.

Bloemen met een open structuur

Voor tuineigenaars die iets voor bestuivers willen doen, adviseren de onderzoekers onder meer om nectarrijke heesters aan te planten met opeenvolgende bloeiperiodes, én om in de late zomer en herfst voorrang te geven aan bloemen met een open structuur.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster