Vorige

Klokken Royal FloraHolland 4,5 uur op zwart

Beeld
Vakblad voor de Bloemisterij

De veilingklokken van Royal FloraHolland (RFH) draaiden vandaag op alle vier de vestigingen urenlang niet. Het probleem werd veroorzaakt door een storing aan het KOA netwerk. Rond 10:30 gingen de klokken pas draaien.

Lange tijd kon er vrijdag 16 september niet worden geveild op Aalsmeer, Eelde, Naaldwijk en Rijnsburg. De oorzaak was een grote storing aan het KOA-netwerk. Door synchronisatieproblemen tijdens het inloggen kon een groot deel van de kopers niet inloggen op KOA. „We doen ons uiterste best en werken er hard aan om dit probleem zo snel mogelijk te verhelpen’, was het enige dat RFH er lange tijd van kon zeggen.

Rond 10:30 was het probleem opgelost en gingen de klokken alsnog draaien. Volgens woordvoerder Michel van Schie waren er nauwelijks kopers afgehaakt. „Het is nu wel een uitdaging om in korte tijd bloemen en planten bij de klanten te krijgen”, vertelt Van Schie. Een deel van de medewerkers is al weg omdat ze deeltijd bij RFH werkt en ook elders een baan heeft. RFH heeft kantoormedewerkers opgeroepen om te helpen. „Ook is een managementmeeting afgeblazen zodat ook de managers kunnen helpen”, zegt van Schie.

Thomas Bugel was een van die managers die zat te vergaderen in Aalsmeer. De locatiemanager van de veiling in Eelde laat weten de veiling in Noord-Drenthe rond 12:00 uur klaar was. „We hebben de koopkracht aardig weten vast te houden. Klanten kregen koffie en een broodje en konden poolen. De prijzen waren nog wel goed, er was geen doordraai.” Nu mag hij in Aalsmeer aan de slag met verdelen.

Improviseren

Van Schie: „We moeten improviseren, maar doen er alles aan om de schade voor kopers en kwekers te beperken.” RFH heeft de veilingmeesters de opdracht gegeven om grover te veilen. Dit om het logistieke proces zo min mogelijk verder uit te laten lopen.

‘Je betaalt je blauw aan servicekosten,

maar als er zoiets gebeurt…’

Bloemenhandelaar Dave van der Meer van Dave van der Meer Bloemen noemt het een drama. Hij koopt in op Naaldwijk en spreekt over wanprestatie en wanbeleid. „Het is niet alleen dit, ook de verdeling loopt al lange tijd niet goed. Partijen komen veel te laat in de box of verdwijnen. Dick Benschop gaat eruit bij Schiphol omdat hij er een zooitje van heeft gemaakt. Hier blijft de directie zitten.”

Voor Van der Meer is het leed te overzien. Hij zou vandaag niet al teveel bloemen inkopen. „Geluk bij een ongeluk is dat ik gisteren wat meer heb ingekocht. Ook maandag zal ik wat meer inkopen.” Vanmorgen probeerde hij witte en rode rozen en zonnebloemen direct bij kwekers in te kopen. Dit lukte ten dele. „Dit gaat kwekers en kopers geld kosten. Het is raar dat daar geen regeling voor is. Je betaalt je blauw aan servicekosten, maar als er zoiets gebeurt….”

Koningin Elisabeth

Voor exporteurs op het Verenigd Koninkrijk zal het lastig zijn om op tijd de boot te halen. Rond 11:30 moeten ze hun papieren klaar hebben. Bovendien moeten planten fytosanitair gekeurd worden. Van Schie kreeg ook vragen over de export op het Verenigd Koninkrijk in verband met de begrafenis van Koningin Elisabeth van maandag as. Komen de bloemen wel op tijd? Van Schie denkt dat het meevalt. „Voor Engeland is begin van deze week al flink ingekocht.”

Henk Spaargaren van Floralink exporteert op het Verenigd Koninkrijk. Hij vist nog wat ‘liflafjes’ uit het aanbod, maar verder koopt hij vandaag niets in. Het heeft geen zin, vertelt hij. Hij gaat de boot naar Engeland niet halen. „Het is een drama, mijn klanten zijn niet blij.” Zijn klanten zouden de handel pas maandag krijgen. Stel dat ze hem laten zitten dan blijft hij met de bloemen zitten. Die gok neemt hij niet. „Zo vet is de handel toch al niet. Ik werk met percentages. Elke 1000 euro die wegvalt haal ik niet meer in. Klanten zijn sowieso al angstig om te bestellen. Angst viert hoogtij.”

Verschrikkelijk

Voor Spaargaren gaat een complete werkdag verloren. De opbrengt van deze 13 september vallen volledig weg, veel kosten niet. Alleen twee klanten willen nog handel hebben. Over de KOA-storing zegt hij dat het verschrikkelijk is. De tweede in vijf weken tijd. „Ik zit hier ruim dertig jaar op de klokken, en dit heb ik nog nooit meegemaakt. Dan is er toch wezenlijk iets fout. Wat mij betreft mag de directie bij Benschop achterin stappen en wegrijden.”

Donderdag 18 augustus 2022 lag het veilproces op de Royal FloraHolland locaties Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg ook al ruim twee uur stil. De oorzaak was volgens RFH een netwerkprobleem in het Marktplaats Netwerk (MPN). Het veilen startte toen om 8.20 uur.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster