Vorige

Kwekers gaan zelf minimum klokprijs bepalen

Beeld
Ron Barendse

De huidige collectieve minimumprijzen (ook wel VBN-minimumprijzen) voor de klok bij Royal FloraHolland gaan 1 januari 2024 plaatsmaken voor individuele minimumprijzen per partij. De veiling heeft dat in overleg met de FPC’s besloten. De overgang is al gestart.

Binnen veel FPC’s hebben de collectieve minimumprijzen geen functie meer omdat de werkelijke klokprijzen al jaren veel hoger liggen. Daarom faseert Royal FloraHolland, in overleg met alle FPC’s, de collectieve minimumprijs per 2024 uit. Wordt er vanaf 1 januari 2024 geen minimumprijs ingevuld, dan komt deze automatisch op €0,01 te staan.

Kwekers krijgen met een individuele minimumprijs als nieuwe standaard meer regie over de klokprijs van hun product. Zij bepalen per partij zelf wat de laagste prijs is die ze nog accepteren voor hun bloemen en/of planten. Als de klokprijs onder deze individuele minimumprijs komt, draait het product door.

Pilot FPC Potorchidee gestart

Per 1 juli is samen met de FPC Potorchidee een pilot gestart, zodat kwekers van die productgroep kunnen ervaren wat het instellen van een individuele minimumprijs inhoudt. Per 1 augustus start formeel de FPC Anjer. Feitelijk kan iedere teler nu al meedoen, geeft Royal FloraHolland aan. Het doel hierbij is om van elkaar en met elkaar te leren van deze nieuwe manier van werken. De veilingmeesters kunnen ondersteuning bieden als dit gewenst is.

Aanmelden is niet nodig. Kwekers kunnen direct starten met het invullen van een minimumprijs voor een partij in een nieuwe veilbrief. Dat kan via Floriday of het softwarepakket dat je gebruikt. De huidige collectieve minimumprijs (ook wel VBN-minimumprijs) blijft nog tot eind 2023 geldig, zodat kwekers volgens RFH risicoloos ervaring op kunnen doen met de nieuwe werkwijze.

Meer info over de nieuwe werkwijze, bijvoorbeeld uitleg voor het invullen van de individuele minimumprijs in Floriday, is te vinden via deze link

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster