Vorige

Kwekers houden zich onvoldoende aan wetgeving gewasbeschermingsmiddelen

Beeld
NVWA

Een derde van de kwekers houdt zich niet aan de wet- en regelgeving voor gewasbeschermingsmiddelen in 2022, bleek uit controles van de NVWA. Het feit dat dit aantal al jaren geen verbetering laat zien, vindt de autoriteit zorgwekkend.

In 2022 werden er door de NVWA 500 inspecties uitgevoerd in de akkerbouw, bloembollenteelt, fruitteelt, groenteteelt, sierteelt en onder loonwerkers. Bij deze inspecties bleek ongeveer twee derde zich aan de wet- en regelgeving te houden, een derde deed dat dus niet.

In de buitenteelten werden 154 inspecties gehouden, waarvan 9 bij boomkwekers. Bij 8 van deze inspecties in de boomkwekerij werden er overtredingen geconstateerd. Daarmee is de boomkwekerij de sector waar procentueel de meeste overtredingen zijn.

De meeste overtredingen betrof het niet voldoen aan de driftreducerende eisen. Gebruikte spuitdoppen kwamen niet overeen met de driftreductie die vereist is voor het toegepaste middel, er werd verspoten met een verkeerde druk of er werd geen kantdop langs watergangen toegepast. Ook bleek bij een enkele controle de gebruikte machine niet te zijn gekeurd.

In gesprek

De NVWA gaat met de brancheorganisaties in gesprek hoe kwekers de naleving kan verbeteren. Daarnaast gaat de NVWA kijken of ze intensiever kan gaan samenwerken met waterschappen en omgevingsdiensten om tot een striktere toezicht te komen. Ook overweegt de autoriteit of er strengere straffen moeten worden opgelegd en of het mogelijk is om overtredingen actief openbaar te maken, waarmee ze overtreders meer wil dwingen om hun handelswijze te veranderen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster