Vorige

Kwekers werken niet veilig genoeg met gewasbeschermingsmiddelen

Beeld
NVWA

De agrarische sector is zich bewust van de risico’s van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, maar in de praktijk worden er onvoldoende maatregelen genomen om dit risico te minimaliseren. Dit blijkt uit een verkennend onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie in de vollegrondsteelten en glastuinbouw.

Bijna 80% van de werkgevers en 87% van de werknemers van de ondervraagde bedrijven zijn zich bewust van de risico’s. Toch maakt slechts 30% van de werkgevers zich zorgen over de (lange termijn) effecten op gezondheid en milieu. Bij werknemers weet 62% welke maatregelen genomen moeten worden om zich goed te beschermen. Lange termijn risico’s worden door de werknemers vaak onderschat.

Een Risico-Inventarisatie en – Evaluatie (RI&E) geeft inzicht in de gezondheids- en veiligheidsrisico’s van de werkzaamheden. Van de bevraagde bedrijven heeft 91%)heeft een RI&E, maar slechts 5% heeft hierin een blootstellingsbeoordeling opgenomen.

De resultaten van het verkennende onderzoek is voor de Arbeidsinspectie aanleiding om bij de bedrijven controles uit te voeren, want de sector moet stappen zetten als het gaat om veilig en gezond werken met gewasbeschermingsmiddelen. Waar niet gezond en veilig wordt gewerkt zal daarom handhavend op worden getreden. De resultaten van deze inspecties worden later dit jaar bekend.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster