Vorige

Landbouwcommissie EU wil wetsvoorstel halvering middelengebruik terugschroeven

Beeld
De Boomkwekerij

De landbouwcommissie van het Europees Parlement wil het oorspronkelijke doel van Verordening Duurzaam Gebruik Gewasbescherming (SUR), het halveren van chemische en meer risicovolle gewasbeschermingsgebruik in de EU, terugschroeven naar minimaal 35 procent per lidstaat. Dit meldt Glastuinbouw Nederland in een bericht op haar website.

Een brede coalitie van christendemocraten, sociaaldemocraten, liberalen en conservatieven stemde op maandag 9 oktober in met verregaande versoepelingen van de Verordening.

De hoogte van de nieuwe doelen wordt afhankelijk van de mate waarin er alternatieven beschikbaar zijn. Daarnaast moeten lidstaten meer vrijheid krijgen in het vaststellen van gevoelige gebieden. Zo zou een lidstaat een uitzondering mogen bieden bij de toepassing van risico-mitigerende (precisie)technieken als gesloten teeltsystemen. 

In het oorspronkelijke wetsvoorstel wilde Europa aansturen in welke gebieden gewasbescherming wel of niet zou zijn toegestaan. Het huidige wetsvoorstel zou zowel chemische als biologische middelen volledig verbieden in en nabij bebouwing, natuur en waterlichamen. Daarmee zou de EU een lappendeken van teeltverboden over Nederland trekken, aldus Glastuinbouw Nederland.

Meer tijd voor halen doelstelling

Ook wil de commissie de deadline van de reductiedoelen met vijf jaar opschuiven, dus de doelen hoeven niet in 2030 behaald zijn maar in 2035. Ook de referentieperiode ten opzichte waarvan de reductie in 2035 moet worden behaald werd teruggezet van 2015-2017 naar 2011-2013.

Ook wil de landbouwcommissie op aandringen van Glastuinbouw Nederland en LTO Nederland een stok introduceren. Een stok waarmee de Europese Commissie en lidstaten worden gedwongen snel met laagrisico-, biologische en technische alternatieven te komen. De partijen willen de hoogte van de doelen laten afhangen van de mate waarin telers beschikking hebben over effectieve alternatieven. Als deze er onvoldoende zijn, moeten de doelen kunnen worden bijgesteld. Zo wil men de Commissie en lidstaten er toe zetten de toegang tot groene alternatieven daadwerkelijk te versnellen.

Het oorspronkelijke doel is afgezwakt omdat er zorgen zijn over de invloed van de eerder voorgestelde SUR op de voedselsoevereiniteit en plantgezondheid in Europa.

De landbouwcommissie legt de versoepeling voor als advies aan de milieucommissie van het Parlement. Die bepaalt wat er aan de plenaire vergadering wordt voorgelegd. Bij instemming door de Europarlementariërs wordt dat de inzet van het Parlement in de onderhandelingen met de Commissie en EU-milieuministers. Tegelijkertijd proberen die milieuministers in de Raad ook tot een gedeelde positie te komen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster