Vorige

‘Vertraging herstelmaatregelen natuur onverteerbaar’

Tekst
Beeld
Tuin en Landschap

LandschappenNL noemt het klappen van het overleg over het Landbouwakkoord een gemiste kans.„Dit is een slechte dag voor de landbouw, voor de landbouwer, voor natuur en landschap, voor het landelijk gebied.” Ook andere natuurorganisaties roepen het kabinet op om zo snel mogelijk een eigen kabinetsplan uit te voeren om natuur te herstellen.

LandschappenNL, een samenwerkingsverband van 19 provinciale natuur- en landschapsorganisaties, vindt vertraging van natuurherstelmaatregelen ‘onverteerbaar’. „De diverse en urgente vraagstukken in het landelijk gebied vragen om samenwerking tussen alle partijen, waaronder de landbouw en de natuurbescherming. En niet volgend jaar, maar vandaag.”

Transitie

LandschappenNL zal zich de komende tijd blijven inzetten voor natuur en landschap, en zoekt daarbij nadrukkelijk de samenwerking. „Samenwerken, om die transitie van de landbouw, of beter, van het landelijk gebied, in gang te zetten en te realiseren. Herstel van natuur en landschap is daarbij hard nodig, ook om de transitie naar een natuurinclusieve, duurzame landbouw te realiseren.”

Volgens LandschappenNL is een natuurinclusieve landbouw een voorwaarde voor hoge biodiversiteit, een gezonde natuur en een robuust landschap. Dat is ook waarvoor de organisatie aan tafel zat bij het overleg: verbetering van de kwaliteit van het landelijk gebied, en helderheid en perspectief voor de boer.

Kabinetsplan

Zeven natuur- en milieuorganisaties roepen het kabinet op om zo snel mogelijk een eigen kabinetsplan uit te voeren om natuur te herstellen, klimaatverandering te stoppen en boeren een duurzaam perspectief te geven. De groene organisaties zijn bezorgd en inmiddels ongeduldig vanwege de slechte staat van natuur, klimaat, bodem en water.

„Sinds de uitspraak van de Raad van State in 2019 zijn stapels rapporten en plannen verschenen over hoe de stikstofcrisis op te lossen. De gezamenlijke natuurorganisaties roepen het kabinet daarom op om geen tijd meer te verliezen en het kabinetsplan zo snel mogelijk uit te voeren. ”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster