Vorige

Landschapsarchitect Paul Achterberg wint Bijhouwerprijs 2024

Beeld
Aorta Utracht

Stichting NHBOS kent dit jaar de Bijhouwerprijs toe aan landschapsarchitect Paul Achterberg vanwege zijn bijzondere en hoogwaardige verdiensten op het gebied van de tuin- en landschapsarchitectuur. 

Achterberg was in 1992 mede-oprichter van Atelier Quadrat. Zijn ontwerpen van de buitenruimte kenmerken zich door hun bescheiden, soms sobere, maar zeer heldere en krachtige vormgeving, aldus de jury. De stichting prijst ook de zichtbaarheid van Achterberg in het vakdebat in de vorm van adviezen, lezingen en publicaties, en de overdracht van zijn kennis op studenten.

De Bijhouwerprijs

Met de Bijhouwerprijs wordt een bijzondere en hoogwaardige verdienste op het gebied van de tuin- en landschapsarchitectuur beloond en onder de aandacht van een groter publiek gebracht. Prijswinnaars kunnen individuen zijn die een bijzondere betekenis hebben of hebben gehad voor het vakgebied. Daarnaast kan de prijs ook gaan naar adviesbureaus of hoveniersbedrijven die zich onderscheiden door een bijzonder oeuvre. Ook diensten of afdelingen van overheidsorganisaties kunnen voor de prijs in aanmerking komen.

Eerder ging de prijs naar:

  • landschapsarchitecte Yttje Feddes (2020)
  • programmadirectie Ruimte voor de Rivier van Rijkswaterstaat (2017)
  • emeritus hoogleraar landschapsarchitectuur Meto Vroom (2014)
  • landschapsarchitecten van gemeentelijk Ingenieursbureau Den Haag (2011)
  • West 8 Urban Design and Landscape Architecture (2008)
  • landschapsarchitect Michael van Gessel (2006)

Fonds voor bomen

Aan de Bijhouwerprijs is een bedrag van €25.000 en een wisselbokaal verbonden. De prijswinnaar besteedt het bedrag aan een project, activiteit of evenement dat een relatie vertoont met het gelauwerde werk. Paul Achterberg wil met het bedrag een fonds oprichten om bomen aan te planten. Hij noemt het fonds naar zijn vader en Utrechts Landschap zal het beheren.

Op 19 april reikt Stichting NHBOS de Bijhouwerprijs uit. Bij die gelegenheid houdt Esther Agricola de Bijhouwerlezing. Daarnaast zullen de winnaars van de NHBOS talentbeurs een presentatie houden over hun werk.

Bekijk hieronder een video waarin Paul Achterberg vertelt over zijn werk in het kader van de klimaatopgave voor Kanaleneiland in Utrecht:

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster