Vorige

Le Roy tuin en Tuin van de Wijk winnen Steenbreektrofee 2023

Beeld
Stichting Steenbreek

De Le Roy tuin in Heerenveen (categorie Maatschappelijke Initiatieven) en de Tuin van de Wijk in Rotterdam (categorie Professionals) zijn dit jaar de winnaars van de Steenbreektrofee. Dit maakte juryvoorzitter Margot Ribberink woensdag bekend tijdens de Nationale Groendag in Arnhem.

Le Roy tuin, Heereveen

De Le Roy tuin, beter bekend als de Ecokathedraal in Heereveen, is in de afgelopen 57 jaar uitgegroeid tot een groene oase midden in een woonwijk, met dank aan de jarenlange inzet van buurtbewoners en vrijwilligers. Een tuin met eetbare planten en fruitbomen die voedsel bieden aan mens en dier. Een plek waar het zomers aangenaam toeven is vanwege de verkoeling onder de bomen. Tijd is daarbij de enige factor die biodiversiteit tot grote hoogte brengt en bijdraagt aan een gezonde leefomgeving.

Tuin van de Wijk, Rotterdam

De Tuin van de Wijk in de Rotterdamse Afrikaanderwijk is een project waarbij alle koppelkansen zijn benut op het vlak van biodiversiteit, klimaatadaptatie, gezondheid en sociale cohesie. De bewoners van de wijk genieten sinds dit jaar dagelijks van hun prachtige tuin. Deze wijkaanpak is een zeer geslaagd en inspirerend voorbeeld voor steden en dorpen hoe de domeinen groen en sociaal elkaar echt versterken.

De veelzijdigheid van het netwerk is de complimenten waard van de jury, alsook het feit dat in relatief korte tijd zoveel resultaat is bereikt. Een stukje niemandsland is getransformeerd tot ‘iemandsland’. Alle betrokken partijen voelden een urgentie om met elkaar de schouders eronder te zetten. Een unaniem gekozen en terechte winnaar van de Steenbreektrofee 2023 in de categorie professionals, aldus de jury.

Verbetering van biodiversiteit

Het grote aantal inzendingen ter verbetering van biodiversiteit viel volgens de jury dit jaar echt op. Met de enthousiaste, soms jarenlange inzet van pioniers of groene verbinders, worden steeds meer stappen gezet om de leefomgeving te vergroenen waarbij duidelijk de koppeling met gezondheid wordt gelegd.

De urgentie van meer groen begint in steeds meer lagen van de samenleving door te dringen. De jury was dan ook blij verrast met nieuwkomers als een Vereniging van Eigenaren en een woningbouwcorporatie. „De kracht van samenwerking met diverse partijen blijft altijd wel de sleutel tot succes”, aldus Margot Ribberink, voorzitter van de jury.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster