Vorige

Linde Stokvis wint Landschapstalentprijs 2024

Beeld
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Linde Stokvis (28) is de winnaar van de Landschapstalentprijs 2024. De jury ziet in haar een uitstekende ambassadeur voor het Overijsselse landschap en is onder de indruk van haar rol in het project Geloof in het Landschap. De andere twee finalisten zijn Tessa Schouten en Frebus van Slochteren.

Dit jaar was de tweede editie van de Landschapstalentprijs, georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). De uitreiking vond eind juni in Amersfoort plaats tijdens het symposium Landschap Verbindt, het gemeenschappelijke symposium van Staatsbosbeheer en de RCE.

Linde Stokvis (midden) samen met de twee andere finalisten van Landschapstalent 2024, Tessa Schouten (rechts) en Frebus van Slochteren.

Geloof in het Landschap

De jury roemt het project Geloof in het Landschap van winnaar Linde Stokvis. „Dit project gaat over plekken in het landschap die iets te maken hebben met geloof en religie. Linde onderzocht het religieuze landschap en keek naar de rol van het landschap bij rituelen en vieringen rond levensgebeurtenissen zoals geboorte, trouwen en begraven. Ze brengt daarmee niet alleen het Overijsselse erfgoed verder onder de mensen, maar daagt ook anderen uit om mee te doen”, aldus de jury.

Erfgoed

De andere twee finalisten zijn Tessa Schouten (rechts op de foto) en Frebus van Slochteren (links op de foto). Landschapsarchitect Schouten (29) werkte sinds 2018 bij Strootman Landschapsarchitecten. Ze heeft een fascinatie voor landschap in relatie tot erfgoed. „De jury ziet de gedrevenheid van Tessa. Ze werkt vanuit een sterke visie op landschap en samenleving, waarbij het verhaal van de plek centraal staat in de zoektocht naar vernieuwing. Ze combineert ratio en gevoel, net zoals tijd en tijdgeest en landschapsgeschiedenis en landschapsontwerp.”

Methodologische vernieuwing

Frebus van Slochteren (27) werkt als adviseur omgevingskwaliteit bij het Gelders Genootschap. Na zijn studie technische planologie heeft hij landschapsgeschiedenis in Groningen gestudeerd. Hij bedenkt nieuwe methoden en technieken die worden ingezet in de diversiteit van projecten bij dit genootschap. Van Slochteren presenteert en publiceert, en beweegt zich ogenschijnlijk zonder problemen van het agrarisch cultuurlandschap naar het stedelijk landschap. Vooral ook de methodologische vernieuwing die hij meebrengt kan de jury bekoren.

Ontwikkeltraject

Stokvis ontvangt als Landschapstalent een geldprijs van €3.000 en een kunstwerk van Charmaine de Heij. Het geldbedrag is bestemd voor een eigen in te vullen ontwikkeltraject. De twee andere finalisten ontvangen elk €1.500 voor een soortgelijk doel.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster