Vorige

LNV bezoekt Boskoop in verband met bufferstroken

Tekst
Beeld
Shutterstock

Het ministerie van LNV bezocht op woensdag 10 mei de regio Boskoop. Reden voor het bezoek is de maatregel rond bemestingsvije bufferstroken langs waterlopen.

De medewerkers van LNV waren in Boskoop op uitnodiging van Stichting Belangenbehartiing Greenport Boskoop. Naast LNV’ers en bestuurders van de stichting, waren er ook vertegenwoordigers van Hoogheemraadschap Rijnland en LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen aanwezig.

Overgangsjaar

De maatregel zou aanvankelijk per 2024 ingaan, en 2023 zou als overgangsjaar dienen om daarop te anticiperen. Na tussenkomst van de Europese Commissie (EC) bleek minister Adema geen afspraken over een overgangsjaar met de EC te hebben, waarna de bufferstroken al vanaf 1 maart 2023 gehanteerd moeten worden.

Bufferstroken tot 15%

In het Boskoopse waterrijke kwekersgebied met smalle percelen heeft deze maatregel de nodige effecten. Ter illustratie hiervan, is een bezoek gebracht aan het bedrijf van vasteplantenkweker Arno Rijnbeek. Terwijl de bufferstroken doorgaans maximaal 4% van een perceel mogen bedragen, gaat het bij Rijnbeek om 12 tot 15%.

Europese regels

Reden daarvoor is dat de sloot bij zijn perceel een Kaderrichtlijn Water-gebied van breder dan 10 m is. Langs zulke waterlopen is de minimale breedte van de bufferstroken zonder uitzondering 3 m. Partijen uit de sector hebben hun vragen en opmerkingen hierover gedeeld met LNV. Het ministerie zegt deze mee te nemen, maar niet te kunnen veranderen dat Nederland aan Europese regels gebonden is.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster