Vorige

LTO Nederland komt met voorstel herziening stikstofbeleid

Beeld
Shutterstock

Volgens LTO Nederland is een grondige herziening van het stikstofbeleid cruciaal om uit de stikstofcrisis te komen. De brancheorganisatie werkte een plan uit om Nederland van het stikstofslot te halen. Naast aanpassing van de wet- en regelgeving is volgens LTO ook reductie van stikstofemissie nodig.

LTO Nederland wil onder meer het intern salderen van stikstofruimte terugbrengen in de vergunningsvrije voortoets. Ook wenst ze een bijstelling van de rekenkundige ondergrens van 0,005 mol per hectare per jaar in het AERIUS-model. Dat model wordt bij vergunningaanvraag gebruikt om de stikstofemissie te berekenen. Volgens LTO biedt deze waarde schijnveiligheid. Er kan geen causaal verband worden vastgesteld tussen emissie en depositie van stikstof op dergelijke kleine schaal.

LTO stelt daarnaast voor de Kritische Depositie Waarde (KDW) uit de wet halen en de onzekerheid voor PAS-melders en ‘positief geweigerden’ weg te nemen door het invoeren van een legalisatiewet. Ze wil ook een fundamentele herziening van het Natura 2000-beleid, door meer focus in doelen en clustering van het Natura 2000-netwerk.

Ook reductie emissie

Om vergunningverlening van het slot te halen, ontwikkelperspectief voor economische sectoren te bieden, PAS-melders te legaliseren én natuurherstel te bevorderen, is naast een effectief juridisch kader ook geborgde stikstofemissiereductie noodzakelijk, stelt LTO. „Met het plan dat we presenteren, reiken we een juridisch kader (het eerste spoor) aan voor het toekomstige stikstofbeleid. Ook aan het emissiereductiespoor (het tweede spoor) werkt LTO graag mee, in samenspraak met het kabinet en de provincies. Dit traject is volgend op het herijken van wet- en regelgeving, dat randvoorwaardelijk is.”

LTO bood haar plan op dinsdag 18 februari aan de Ministeriële Commissie voor Stikstof, de minister van LVVN en de Tweede Kamer aan. Ze roept de regering en de Tweede Kamer op het plan van LTO over te nemen. Donderdag 20 februari debatteert de Tweede Kamer over het stikstofbeleid.

Aanleiding voor het plan van LTO zijn uitspraken over het stikstofbeleid van de overheid van de bestuurs- en civiele rechter in december 2024 en januari 2025. LTO liet naar aanleiding van die uitspraken weten dat ze vreesde dat Nederland binnen vijf jaar op slot zit. De gerechtelijke uitspraken hebben ook gevolgen voor de tuinbouw.  Daar lees je hier meer over. Het plan van LTO is gebaseerd op een advies van advocatenkantoor Houthoff. Dat advies vind je hier.

Gerelateerde content

Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij graag!

Sluit venster