Vorige

Maidanplein in Kiev, één jaar geleden

Tekst

Nog geen jaar geleden was het Maidanplein in Kiev een zee van bloemen, Nederlandse bloemen om precies te zijn. Honderdduizend tulpen, aangeplant om 30 jaar onafhankelijkheid van Oekraïne te vieren.

In mei vorig jaar genoten inwoners van Kiev van de oranje bloemenzee op het Maidanplein.

Hoe anders is de situatie een jaar later. Nu woedt er een bloedige strijd om de hoofdstad van het land. Van tulpen toen stuurt Nederland nu wapens naar Oekraïne, om de ontluikende democratie te beschermen tegen het brute geweld van Russische troepen. Waar in mei vorig jaar dagelijks duizenden mensen genoten van de tulpenpracht, moeten burgers nu schuilen in kelders en metrostation tegen inslagen van bommen en raketten.

Heavenly Hundred

Het aantal van honderdduizend aangeplante tulpen heeft een symbolische waarde. Tijdens de pro-Europese revolutie in 2014 kwamen meer dan honderd betogers om op het Maidanplein. Deze ‘Heavenly Hundred’ zijn nationale helden. „Om deze helden te gedenken planten we 1000 tulpen per persoon. Een gebaar om hem of haar te eren en ons respect te tonen voor deze buitengewoon moedige burgers”, verklaarde de Nederlandse consult voor Oekraïne destijds bij het aanplanten.

Het Oekraïens-Nederlands Tulpenfestival is een jaarlijks terugkerend evenement.

Tulpenfestival

Het Oekraïens-Nederlands Tulpenfestival is een jaarlijks terugkerend evenement. In november vorig jaar zijn opnieuw honderdduizend bollen aangeplant op het Maidanplein in Kiev. Normaal gesproken bloeien de tulpen tussen april en mei. De vraag is of er dit jaar ook weer duizenden bezoekers van de bloemen zullen genieten.

Foto’s: Consulaat Oekraïne, Amsterdam

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster