Vorige

‘Mbo speelt sleutelrol bij maatschappelijke opgaven’

Tekst
Beeld
Rijksoverheid

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs investeert de komende vijf jaar €4,4 miljard in het mbo-onderwijs. Volgens de minister speelt het mbo een sleutelrol bij alle maatschappelijke opgaven waar Nederland voor staat.

„De gelijkwaardigheid van alle studenten, dus ook het mbo, staat voor mij voorop. We hebben juist alle vormen en talenten hard nodig, ze staan echt aan de lat en verdienen de waardering die hen zo toekomt,” aldus Dijkgraaf.

Dijkgraaf: „Het mbo is een prachtige vorm van onderwijs, door de hechte combinatie van onderwijs en bedrijfsleven uniek in de wereld. Het zijn de studenten van nu die de oplossingen bedenken voor de uitdagingen van morgen.”

Extra geld

Bij deze ambities hoort volgens minister Dijkgraaf ook extra geld. In totaal wordt een bedrag van €4,4 miljard geïnvesteerd in het mbo. Het gaat om volgende maatregelen:

 • Er is structureel €50 miljoen beschikbaar om de onderwijsprogramma’s van het vmbo, mbo en hbo naadloos op elkaar aan te sluiten.
 • Voor studenten van niveau-2 verhoogt het kabinet de bekostiging structureel met €150 miljoen extra per jaar.
 • Er wordt een Stagepact afgesloten waar voor de periode van de werkagenda in totaal €30 miljoen beschikbaar is.
 • Er komt er structureel €33 miljoen extra per jaar voor loopbaanoriëntatie en begeleiding.
 • Een aanbod dichtbij huis is voor veel mbo-studenten van belang, ook in krimpgebieden. Het kabinet stelt hiervoor €30 miljoen per jaar beschikbaar voor de periode 2024 tot 2027.
 • Het kabinet trekt structureel €2 miljoen uit voor de basisvaardigheden Nederlands, rekenen en burgerschap, als onderdeel van het bestaande Masterplan Basisvaardigheden.
 • Om te investeren in docenten en teamleren op het gebied van basisvaardigheden wordt vanaf 2023 structureel €30 miljoen beschikbaar gesteld.
 • Voor aantrekkelijk werkgeverschap van onderwijsinstellingen en carrièreperspectief voor mensen die werkzaam zijn in het mbo wordt een specifiek budget vastgelegd van €142 miljoen per jaar.
 • Voor excellent docentschap komt er een Comenius-programma en er komt een onderwijspremie voor onderwijsteams die een topprestatie leveren. De komende vijf jaar is hiervoor in totaal €22 miljoen bestemd.
 • Onderzoek en innovatie in het mbo krijgen een boost. Voor practoren en docent-onderzoekers wordt een specifiek budget vastgelegd van €25 miljoen per jaar.
 • Samen met vertegenwoordigers van studenten, docenten, gemeenten en bedrijfsleven wordt de mbo-werkagenda opgesteld. Voor de uitvoering en monitoring van deze werkagenda is in totaal €13 miljoen beschikbaar.

Minister Dijkgraaf gaat begin november met de Tweede Kamer in debat over zijn plannen voor het mbo. Samen met studenten, opleidingen, docenten en medewerkers, gemeenten en bedrijfsleven wordt medio november de mbo-werkagenda voor 2022 – 2027 ondertekend.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
 • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster