Vorige

Mechanisatiebranche minder optimistisch over komend half jaar

Beeld
Ralph Mens

Fabrikanten, importeurs en dealerbedrijven in agro, groenbeheer en bedrijfslogistiek zijn minder positief gestemd over de bedrijfseconomische ontwikkelingen van de branche. Dit meldt branchevereniging Fedecom.

Het afgelopen halfjaar zijn qua verkopen binnenland, verkoopprijzen en personeelsbezetting minder gunstig geweest voor de bedrijven dan de verwachtingen van een half jaar geleden. Tegelijkertijd zijn de bedrijfsresultaten in het afgelopen half jaar nagenoeg gelijk gebleven tot licht gegroeid.

Bedrijven zijn terughoudend qua verwachtingen over de tweede helft van 2022, zo blijkt uit de barometer van Fedecom. Daarbij hebben de reeds opgetreden en verwachte prijsstijgingen veel invloed. Zorgwekkend is de groeiende grote behoefte aan personeel in de branche. Ruim de helft van de bedrijven heeft gemiddeld 1,7 vacatures. Een groot deel van de vacatures bij de bedrijven blijft open.

Binnenlandse markt

De orderpositie binnenland vertoont een dalende tendens. Met name de verwachting voor het komende halfjaar is negatief, hoewel fabrikanten/importeurs duidelijk positiever zijn dan de dealerbedrijven die een behoorlijke daling voorzien. De verkoop van nieuwe machines blijft duidelijk achter, terwijl de gerealiseerde en verwachte verkopen van gebruikte machines en onderdelen een beperkte groei laat zien.

Logistieke verstoring

Over de ontwikkeling van de verkoopprijzen in de afgelopen en komende periode is er grote mate van overeenstemming. Ruim 90% zag afgelopen jaar een grote stijging. De stijging van de verkoopprijzen zien de respondenten in het komende half jaar iets afvlakken. Door logistieke verstoring en schaarste van grond- en hulpstoffen, onderdelen en componenten blijft de levering van machines ook de komende periode in gedrang komen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster