Vorige

Medal of excellence voor mbo-studenten Yuverta

Beeld
Yuverta

Nederlands kampioenen Nathan den Besten en Jorn Houdijk behaalden vorige week in Estland de achtste plaats én een ‘medal of excellence’ op de WorldSkills Landscape Gardening 2022. Deze wordt uitgereikt aan deelnemers die boven een bepaald aantal punten scoren en daarmee excellent vakmanschap laat zien. In totaal deden deelnemers uit zestien landen mee.

Tijdens hun studie aan Yuverta Houten besloten Nathan en Jorn vorig jaar deel te nemen aan Skills Heroes Hovenier. Jorn volgde BOL student niveau 4 Leefbare stad en klimaat, Nathan BBL niveau 3 Hovenier. De Nederlandse VHG-kampioenen Tuinaanleg van 2022 hoorden pas recent dat ze naar het WK mochten.

Tuin met stapstenen

Tijdens de competitie kregen de mannen de opdracht een tuin aan te leggen volgens een specifieke werktekening. Nathan en Jorn creëerden een complete tuin met stapstenen, limestone muren, een terras van flagstones, een bank met een fundament van schanskorven, een vijver met loopbrug, cortenstalen plantenbakken met kruiden, en natuurlijk diverse planten.

Nathan en Jorn creëerden een complete tuin met stapstenen, limestone muren, een terras van flagstones, een bank met een fundament van schanskorven, een vijver met loopbrug, cortenstalen plantenbakken met kruiden, en diverse planten.

Docent Willem Heuseveldt was in Tallinn aanwezig als teamleader. Samen met docent Mark van Noppen begeleidde hij de studenten naar dit eindresultaat. Nicole Slagmolen was namens WorldSkills Netherlands als expert & coach op hoveniersgebied voor het Nederlandse team aanwezig.

Vakmanschap

Heuseveldt: „Ik ben trots op het resultaat van de mannen. Tijdens de wedstrijd toonden ze vakmanschap, de tijdens hun opleiding opgedane plantenkennis en doorzettingsvermogen. Ik was vooral onder de indruk van hoe ze, ondanks de tijdsdruk, met veel plezier met elkaar samenwerkten.”

Na het Nederlands kampioenschap en nu de WorldSkills is het avontuur voor beide heren nog niet afgelopen. Twee weken geleden schreven zij zich in bij de KvK en luidden de start in van hun eigen hoveniersbedrijf.

Nieuw traject

Er start nu een nieuw traject dat een VHG-kampioensteam voor 2023 moet opleveren. Van 3 t/m 5 november nemen studenten in Schaarsbergen deel aan de kwalificatie voor de Nationale wedstrijd Hovenier van Skills Heroes. De beste vier gaan door naar de finale, die op 10, 11 en 12 januari 2023 wordt gehouden tijdens de Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster