Vorige

Medewerkers SW-bedrijven staken massaal

Beeld
FNV

Nadat eerder dit jaar gemeenteambtenaren het werk neerlegden, trokken woensdag medewerkers van SW-bedrijven naar Utrecht om te staken. In Park Transwijk eisten zij 10,15% loonsverhoging, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari dit jaar.

De medewerkers zijn in dienst van gemeenten. Al ruim een jaar krijgen zij van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) te horen dat gemeenten geen geld hebben om hun loon en reiskostenvergoeding te verhogen.

Volgens VNG moet het geld eerst worden toegezegd door minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen). Maar gemeenteambtenaren hebben van diezelfde VNG wél een nieuwe cao gekregen, zonder dat hiervoor financiële dekking uit Den Haag was.

Discriminatie

Peter Wiechmann, FNV-bestuurder Sociale Werkvoorziening: „Er is simpelweg sprake van discriminatie. Ambtenaren krijgen wel een loonsverhoging en mensen met een arbeidsbeperking die exact hetzelfde werk doen niet. Deze werknemers verdienen slechts rond het minimumloon en de dagelijkse boodschappen kunnen ze nauwelijks nog betalen.”

FNV en CNV dringen al langer aan op aanvullende afspraken voor de cao Sociale Werkvoorziening en cao Aan de slag, waar zo’n 75.000 werknemers met een arbeidsbeperking onder vallen. Beide cao’s zijn afgesloten op het moment dat er nog geen sprake was van stijgende inflatie. De vakbonden willen dat alle lonen in deze cao’s met terugwerkende kracht per 1 januari 2023 met 10,15% worden verhoogd.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster