Vorige

Meer aandacht voor groen bij lokale politiek, opkomst historisch laag

Tekst

Er is meer aandacht voor groen in de lokale verkiezingsprogramma’s in vergelijking met eerdere gemeenteraadsverkiezingen. Dat blijkt uit onderzoek door Wageningen Environmental Research in opdracht van Stichting Steenbreek. Dat klinkt als goed nieuws; de historisch lage opkomst bij de verkiezingen (50,4%) zorgt echter voor een flinke domper.

Bijna alle landelijke partijen hebben aandacht voor groen in hun verkiezingsprogramma’s. Op de thema’s groen scoren de Partij voor de Dieren, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie vaak het hoogst. Partij voor de Dieren en GroenLinks zagen het aantal zetels landelijk groeien, terwijl D66 en CU licht daalden. Bij de lokale partijen, die inmiddels goed zijn voor 36% van de stemmen, zijn de verschillen in aandacht voor groen groot.

Gevarieerd groen

Vanwege de grote aantallen partijprogramma’s is ervoor gekozen om het beeld te baseren op een aantal thema’s: groen, natuur, natuurinclusiviteit, biodiversiteit, bodem, klimaatadaptatie en Operatie Steenbreek. Uit het onderzoek komt naar voren dat het gemeentelijke groen bij voorkeur gevarieerd moet zijn, van hoge kwaliteit en op de juiste manier onderhouden.

Hoewel er minder over Steenbreek wordt gesproken dan in 2018, worden de thema’s en acties van Stichting Steenbreek, zoals tegelwippen, buurtinitiatieven, vergroenen en groen in de buurt, wel vaker genoemd. Om burgers bij het groen te betrekken, worden groenadoptie, groene burgerparticipatie en informeren over groen genoemd.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster