Vorige

‘Meer samenwerken om grote waternavel te bestrijden’

Tekst
Beeld
Shutterstock

Er moet meer samenwerking komen tussen waterschappen, boeren en terreineigenaren om de grote waternavel te bestrijden. Die oproep doet Waterschap Aa en Maas via Omroep Brabant.

De grote waternavel is de grootste kostenpost in Nederland als het gaat om bestrijding en preventie. Aa en Maas haalt jaarlijks alleen in de polder bij Den Bosch al een tot anderhalf miljoen kilo uit het water. Het wegschepppen en vernietigen kost jaarlijks zo’n €200.000. „Dat is meer dan de helft van ons budget voor het bestrijden van exoten,” zegt Wiet van Bragt tegen Omroep Brabant.

Tapijt

De plant kan in korte tijd een complete sloot overwoekeren. Het bladerdek is zo dicht dat er maar weinig licht  in de waterkolom kan doordringen. Daarbij houdt het tapijt van waternavel ook de doorstroming van het water tegen.

Waterschap Aa en Maas luidt darom de noodklok. Volgens het waterschap moeten partijen, zoals waterschappen, boeren en terreineigenaren meer samenwerken om de grote waternavel te bestrijden. Particulieren die exotische planten uit de tuin of het aquarium weg willen doen, kunnen dit het beste doen bij het restafval. Dus niet in de groenbak en al helemaal niet in de sloot.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster