Vorige

Milieuorganisaties stellen Belgische staat in gebreke

Beeld
Ketura Sikken

Milieuverenigingen Nature & Progrès en Pesticide Action Network Europe hebben de Belgische staat in gebreke gesteld. Ze verwijten de federale overheid dat ze het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel op basis van indoxacarb onwettig tijdelijk hebben toegelaten.

Een product op basis van indoxacarb werd tijdelijk toegelaten tegen taxuskever. Minister van Landbouw David Clarinval (MR) werd twee weken geleden in de Kamer over het thema aan de tand gevoeld, zo bericht het Vlaams informatiecentrum Land- en Tuinbouw.

Enkele jaren geleden betwistte Pesticide Action Network Europe en de Belgische natuurorganisatie Nature & Progrès de Belgische toepassing van een Europese uitzonderingsregel op de toelating van neonicotinoïden. Als resultaat vaardigde het Europees Hof van Justitie een arrest uit waarin het de tijdelijke toelating op bestrijdingsmiddelen met neonicotinoïden in België onwettig verklaarde.

Volgens beide ngo’s heeft het Europees Hof hierdoor bepaald dat substanties die op Europees niveau verboden zijn voor gezondheids- of milieuredenen, niet via de achterpoort mogen worden toegelaten door lidstaten. Met deze reden stellen ze België terug in gebreke, maar deze keer voor het gebruik van indoxacarb.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster