De werkregio Groningen/Noord-Drenthe ontvangt ruim €6 miljoen van het Rijk voor de uitvoering van concrete klimaatadaptatiemaatregelen. Hiermee kunnen 48 projecten in Groningen en Noord-Drenthe van start, waaronder de verbetering van de biodiversiteit. Het Rijk betaalt een derde van de kosten. De partners uit de regio leggen de rest van het geld bij.
De werkregio diende eind 2023 een financieringsaanvraag in bij het Rijk. Met de goedkeuring hiervan kan de werkregio zich verder inzetten voor klimaatadaptatie. Zo omvat een van de projecten de herinrichting van het Eelderdiepsysteem in Noordenveld en Tynaarlo, gericht op verbetering van waterkwaliteit, biodiversiteit en landschapsherstel. Een ander project in Hoogezand-Sappemeer richt zich op het aanleggen van een regenwaterrioolleiding, met als doel het verbeteren van waterkwaliteit en het tegengaan van wateroverlast in de regio.
Tweede keer subsidie
Het is de tweede keer dat de werkregio subsidie van het Rijk ontvangt voor maatregelen klimaatadaptatie. In 2023 kreeg de werkregio al bijna €7 miljoen voor de uitvoering van vergelijkbare maatregelen, waarmee 64 projecten werden gefinancierd, zoals het vergroenen van schoolpleinen en wijken. Daarnaast organiseerden de regiopartners diverse kennissessies om bewustwording en kennis over klimaatadaptatie te vergroten.
Impulsregeling Klimaatadaptatie
De subsidie is onderdeel van de Impulsregeling Klimaatadaptatie, bedoeld voor projecten die de aanpassing aan weersextremen versnellen. Het geld is bestemd voor gemeenten, provincies en waterschappen die maatregelen treffen ter voorkoming of beperking van de gevolgen van droogte of overstromingen. Een voorwaarde van de regeling is dat de projecten vóór 2028 zijn gerealiseerd.