Vorige

Minder normoverschrijdingen in Boskoop

Het aantal normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen (GBM) op de meetlocaties in het boomteeltgebied van Rijnland was in 2023 lager dan in 2022. Ook waren de concentraties lager.

In 2023 zijn er in totaal 13 normoverschrijdingen waargenomen. De herbicide metazachloor (o.a. Butisan en Springbok) was net zoals voorgaande jaren de stof die het vaakst de norm overschreed. Ook landelijk overschrijdt de stof vaak de norm bij boomteelt. Andere normoverschrijdende stoffen waren boscalid (o.a. in Signum), abamectine (o.a. in Vertimec) en flumioxazim (in Toki). Toki is een persistente herbicide dat alleen toegepast mag worden op onbeteeld terrein.

Het is belangrijk dat het aantal normoverschrijdingen daalt in verband met de waterkwaliteit maar ook voor het behoud van een effectief middelenpakket. Het waterschap werkt in verschillende projecten met agrariërs samen om de normoverschrijdingen te verminderen. Zo kunnen kwekers en agrariërs bijvoorbeeld advies inwinnen via het Landbouwportaal Rijnland en zijn er ook subsidies voor maatregelen die bijdragen aan een betere waterkwaliteit zoals mechanische onkruidbestrijding, driftreducerende technieken en biofilters.

Inzamelactie resten van gewasbeschermingsmiddelen

Abamectine mag vanaf nu alleen nog maar binnen toegepast worden. Dus mocht u dit niet meer kunnen gebruiken op uw bedrijf of heeft u nog restanten van andere niet meer toegelaten middelen in de gewasbeschermingskast staan, lever deze dan in. In 2024 organiseert de Stichting Opruiming Restanten en Lege verpakkingen in de Landbouw (STORL) een inzamelingsactie. Tot 50 kg/ltr per afhaaladres is dit kosteloos. Meer informatie is te vinden op https://www.storl.nl/. U kunt via het Landbouwportaal Rijnland een coachbezoek gewasbescherming aanvragen om u kast te laten controleren op toelatingen en advies te krijgen over duurzame alternatieven.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster