Vorige

Minister wil uitzondering op werkvergunning voor Oekraïners

Tekst

Oekraïners die naar Nederland zijn gevlucht en hier op termijn willen werken, worden uitgezonderd van de tewerkstellingsvergunning als het aan het kabinet ligt. Dit meldt het ANP.

Werkgevers moeten nu nog zo’n werkvergunning met strenge arbeidsmarkttoets aanvragen voor werknemers buiten de Europese Economische Ruimte (EER). Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) wil de wet aanpassen zodat dit tijdelijk niet nodig is.

Voor zo’n arbeidsmarkttoets moet een werkgever eerst zoeken naar geschikte kandidaten binnen de EER. Pas als dat nergens toe leidt, wordt een vergunning gegeven. Die arbeidsmarkttoets ’zou je niet halen als je van buiten de EU komt’, geeft Van Gennip aan. „Dus moeten we zorgen dat we een uitzondering voor mensen uit Oekraïne gaan maken, zodat zij die tewerkstellingsvergunning tijdelijk niet nodig hebben.”

Tijd en rust gunnen

Volgens de bewindsvrouw zijn er nog ’verschillende richtingen’ om dit voor elkaar te krijgen. Ze acht het wel nodig de wet met een spoedprocedure aan te passen. Overigens wil het kabinet Oekraïners eerst tijd en rust gunnen na hun vlucht voor het oorlogsgeweld. Maar op termijn is het belangrijk dat de vluchtelingen de kans krijgen mee te draaien met de samenleving, aldus Van Gennip. Uitzendbureaus geven al aan de extra handen goed te kunnen gebruiken op de krappe Nederlandse arbeidsmarkt.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster