Vorige

Naktuinbouw vraagt aandacht voor aanmelden plantmateriaal

Planten voor snijbloemen dat later als plantmateriaal in de handel worden gebracht, moeten vanaf het moment van aanplant worden geregistreerd bij Naktuinbouw. Dit gebeurt echter niet altijd.

Alle producenten en handelaren van plantenpaspoortplichtige producten zijn verplicht zich te registreren. Planten voor de snijbloementeelt zijn niet paspoortplichtig en zolang een bedrijf dus alléén snijbloemen produceert hoeven zij zich dus niet te registreren. Worden de planten echter na een of enkele jaren in de handel gebracht voor opplant dan moet het bedrijf wel zijn geregistreerd bij Naktuinbouw. De registratieplicht geldt gedurende de gehele teeltperiode. De registratieplicht volgt uit zowel de EU-Plantgezondheidsverordening (PHR) als uit de handelsrichtlijnen en Zaaizaad- en plantgoedwet (ZPW).

Gebleken is dat niet iedere teler zijn eerstejaars Paeonia percelen (en/of andere planten bestemd voor opplant) opgeeft voor de keuring. De keurmeester schenkt hier tijdens de veldkeuring en administratieve controle in 2022 extra aandacht aan en zal hierop handhaven. Zonder keuring door Naktuinbouw mag u dit materiaal niet in het handelsverkeer brengen.

Foto: Naktuinbouw

 

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster