Vorige

Natuurherstelwet moet leiden tot aanplant van meer bomen in steden

Beeld
Shutterstock

Het Europese Parlement heeft woensdag 12 juli ingestemd met de Natuurherstelwet van Eurocommissaris Frans Timmermans. Met de wet worden lidstaten verplicht zich in te spannen om te voorkomen dat natuurgebieden achteruitgaan. Ook zijn afspraken gemaakt over aanplant van bomen in steden.

De SoGreen Alliance, waarin acht koepelorganisaties zoals ELCA en ENA zijn verenigd, toont zich verheugd over het feit dat de wet is aangenomen. „Hoewel de regelgeving voor natuurherstel in het stedelijk gebied is afgezwakt, blijft de overtuiging staan dat vergroening van steden een basisbehoefte is om ze klimaatbestendig te maken en een betere plek om te leven voor mens, plant en dier.”

De wet behelst dat lidstaten in 2030 in 30% van de natuurgebieden die in slechte staat verkeren, bezig moeten zijn met herstel van die natuur. In 2040 moet dat het geval zijn in 60% en in 2050 in 90% van deze gebieden.

Stedelijk groen

Na 2030 zorgen de lidstaten ervoor dat er een opwaartse trend is van stedelijk groen in het totale nationale gebied, gerealiseerd door groene gebouwen en groene infrastructuur, totdat een bevredigend niveau is bereikt. Dit wordt elke zes jaar gemeten.

Hetzelfde geldt voor een opwaartse trend in boomkroonbedekking. Ook komt er aandacht voor het gebruik van inheemse en klimaatbestendige planten, struiken en bomen.

De komende maand vindt verder overleg plaats over de wet tussen de Europese Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie. De SoGreen Alliance zal hierbij ook haar standpunten inbrengen bij de onderhandelingstafels.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster