Vorige

Natuurherstelwet toch aangenomen

Tekst
Beeld
Shutterstock

De Natuurherstelwet is maandag 17 juni toch aangenomen. Doordat Oostenrijk de zondagmiddag ervoor plots voorstander werd, is de benodigde meerderheid er toch.

Slechts één land hoefde bij te draaien om de benodigde steun voor de wet te krijgen. Het zag er niet naar uit dat dat nog zou gebeuren.

Oostenrijkse minister

Tot zondagmiddag 16 juni. De Oostenrijkse klimaatminister Leonore Gewessler liet die middag weten voor de wet te gaan stemmen. Eerder onthield Oostenrijk zich van stemming, omdat er binnen de regering geen overeenstemming heerst.

Ondanks dat binnen de Oostenrijkse regering nog steeds de neuzen over de wet niet dezelfde kant op staan, heeft Gewessler maandagochtend daadwerkelijk voor de wet gestemd namens haar land. Daarmee gaat ze in tegen het standpunt van haar eigen kabinet, en heeft ze een ruzie tussen de Oostenrijkse regeringspartijen ontketend.

Waarom ze dat doet, is niet duidelijk. Een mogelijkheid is dat Gewessler, lid van de groene partij van haar land, dit doet als campagnestunt in aanloop naar de Oostenrijkse parlementsverkiezingen later dit jaar.

’Leefomgeving wordt beschermd’

Daarmee komt de Natuurherstelwet na een proces van veel vergaderen, discussiëren en welles-nietes er op het nippertje toch wel. Op 16 juli wordt het nieuwe Europese Parlement geïnstalleerd. Had op die datum de wet nog niet goedgekeurd geweest, dan zou het rechtser geworden parlement zich er opnieuw over moeten uitspreken.

De Belgische regering, die momenteel voorzitter van de EU is en zich zelf steeds van stemming onthield, toont zich desondanks blij met de aanname van de wet. „Vandaag kiest de Europese Raad van Ministers voor het herstellen van de Europese natuur. Daarmee worden de biodiversiteit en de leefomgeving van Europese burgers beschermd”, aldus Belgisch minister Alain Maron van Klimaattransitie en Milieu.

Maron: „Het is onze verantwoordelijkheid om te antwoorden op de ineenstorting van de Europese biodiversiteit. Het is ook onze verantwoordelijkheid om de Europese Unie in staat te stellen om haar internationale doelen te halen.”

Reacties

LTO Nederland is in een verklaring op de website erg bezorgd en verontwaardigd over de aangenomen Natuurherstelwet. Volgens de organisatie zet de wet het verdienvermogen van Nederlandse boeren en tuinders en het platteland onder druk. LTO roept het Nederlandse kabinet op om een realistische uitvoer te geven aan de Natuurherstelwet en juridische gevolgen te voorkomen.

Natuurorganisaties zijn juist opgelucht over het aannemen van de wet. Marjolein Demmers, directeur van Natuur&Milieu: „Dit is een langverwachte overwinning voor de Europese natuur. (…) Met deze wet kan Europa vooruit. Deze wet gaat over herstel van biodiversiteit, maar ook voor schone lucht en de aanpak van watervervuiling. Dit is een mooie dag voor alle inwoners van Europa!”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster