Vorige

Natuurherstelwet wordt alsnog behandeld door Europese ministers

Tekst
Beeld
Shutterstock

De Natuurherstelwet die in maart nog door EU-voorzitter België van de agenda van de Europese Raad van Ministers werd gehaald, wordt op 17 juni alsnog behandeld.

Het is wederom de Belgische regering die in de voorzitterspositie besluit om de Natuurherstelwet te agenderen. Eerder is de wet juist van de agenda gehaald wegens afkalvende steun.

Hongarije

Het was premier Viktor Orbán van Hongarije die door zich tegen de wet te keren, ervoor zorgde dat er geen voldoende steun meer voor was.

Hongarije is vanaf 1 juli de volgende voorzitter van de EU, met dezelfde bevoegdheden over de vergaderagenda. Daarna is in de eerste helft van 2025 Polen aan de beurt, dat ook geen voorstander van de Natuurherstelwet is.

De kans is daarmee groot dat, als de Natuurherstelwet voor 1 juli aanstaande niet aangenomen is, deze zeker een jaar niet op de agenda van de Europese ministers komt.

Nieuw parlement

Bovendien treed op 16 juli het nieuwe Europese Parlement aan, waarvoor van 6 tot en met 9 juni verkiezingen gehouden worden. Als de Natuurherstelwet bij het aantreden van het nieuwe parlement nog niet is goedgekeurd, moeten de Europarlementariërs er eerst over debatteren voordat de ministers aan bod komen.

Aangezien de rechts-conservatieve tegenstanders van de wet in de peilingen richting de Europese Parlementsverkiezingen op winst staan en ook steeds meer christendemocraten in Brussel twijfels krijgen, is het niet gezegd dat er na 16 juli nog een meerderheid voor de wet te vinden is.

Aannemen zonder stemming

Groot verschil met de vorige keer dat de Natuurherstelwet op de agenda stond, is dat het voor deze maand geregistreerd staat als hamerstuk. Dat wil zeggen dat het voornemen is om de wet zonder stemming aan te nemen in de veronderstelling dat er voldoende steun voor bestaat.

Blokkerende minderheid

Demissionair minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof laat aan de Tweede Kamer weten dat zij, in lijn met de begin maart aangenomen motie-Van der Plas/Hertzberger bij de agendacommissie zal herhalen dat Nederland tegen de wet is. Bovendien staat Nederland daarin, naar Van der Wal weet, nog steeds schouder aan schouder met landen als Polen, Italië, Zweden en Hongarije.

Als Van der Wals aanname juist is en geen van deze landen gedraaid is, dan bestaat nog altijd de blokkerende minderheid bestaat die in maart het zicht op goedkeuring ontnam. Van der Wal zal de agendacommissie in willen laten zien dat als hamerstuk aannemen in deze situatie niet redelijk is. Is dit het geval en raakt de commissie hiervan doordrongen, dan zal mogelijk toch een stemming worden ingepland.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster