Vorige

‘Natuurinclusief bouwen in bouwbesluit noodzakelijk voor transitie’

Beeld
Gabriela Hengeveld

Hoe kan de waarde van groen in de leefomgeving in 2030 worden verdubbeld? Over die vraag bogen zich woensdag bestuurders, groenexperts en grote bouwers tijdens een bijeenkomst van NL Greenlabel op de Hoorneboegse Heide in Hilversum.

Volgens mede-organisator Lodewijk Hoekstra moet er een andere waardering van groen en natuur in de leefomgeving komen. „Met de uitdagingen op het gebied van natuur en klimaat waar we met z’n allen voor staan, moeten we alles op alles zetten om de toekomst van natuur en dus ook onze kinderen veilig te stellen.”

Ook aanwezig was minister voor Stikstof en Natuur Christianne van der Wal. De minister was blij met alle ideeën en plannen die door de aanwezigen werden gedeeld. „Natuurinclusief bouwen brengt de natuur dichtbij onze dagelijkse omgeving en ons dagelijks leven. Het levert een belangrijke bijdrage aan de basiskwaliteit natuur en helpt ons bij het vinden van een balans waarbij economie en natuur allebei kunnen floreren.”

Natuurinclusief bouwen

Andere gastspreker was Prinses Irene die een voordracht hield over de relatie tussen mens en natuur. Bram Büscher (WUR) vertelde over de samenhang tussen economie en natuur. Onno Dwars, CEO van Ballast Nedam Development, liet zien dat natuurinclusief bouwen grote voordelen biedt op het gebied van gezondheid, klimaat en biodiversiteit.

De aanwezigen zien wel als voorwaarde dat natuurinclusief bouwen wordt vastgelegd in het bouwbesluit. Minister Hugo de Jonge heeft onlangs aangegeven dit te willen onderzoeken. Pablo van der Lugt van TU Delft denkt dat het grootschalig inzetten op de teelt van biobased materialen ook weer kan leiden tot nieuwe verdienmodellen voor agrariërs.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster