Vorige

Natuurinclusief nieuwbouwproject Culemborg jaagt biodiversiteit aan

Beeld
Heijmans

Nieuwbouwwoningen kunnen de biodiversiteit in een gebied aanjagen. Deze conclusie trekt Heijmans uit de eerste resultaten van een langer lopende monitoringstudie die ecologen van het bouwbedrijf hebben uitgevoerd in de nieuwe woonwijk Parijsch in Culemborg.

Het is voor het eerst dat op deze schaal de functionaliteit van natuurinclusieve maatregelen worden onderzocht in een Heijmans’ nieuwbouwwijk. Uit de monitoringstudie blijkt dat de maatregelen om de biodiversiteit in het gebied te bevorderen effect hebben. Zeker 30% van de in de woonwijk geïntegreerde nestkasten voor vogels is bewoond en de groen- en watervoorzieningen in de wijk zorgen voor een levendige vegetatie met een aantrekkingskracht op nieuwe groepen insecten.

Tijdens de monitoringstudie, die van april tot en met september 2023 is uitgevoerd, is vooral gekeken naar de gebiedsverschillen bij nieuwbouwwoningen mét en zonder biodiversiteitsmaatregelen in Parijsch, vergeleken met een gebied zonder nieuwbouw.

Dubbele bezetting nestkasten

Vincent Nederpel, adviseur ecologie bij Heijmans, is tevreden over de bezetting van de nestkasten, die soms zelfs dubbel zijn gebruikt. „Dat hebben we van zowel spreeuw als huismus vastgesteld. Ook gierzwaluwen maken gebruik van deze voorziening en die zijn erg kritisch op hun woonomgeving. Het is ongekend dat het in nauwelijks twee jaar tijd toch is gelukt ze hier te krijgen.”

Praktisch veldonderzoek

De resultaten van dit onderzoek naar de biodiversiteitsmaatregelen in Parijsch zijn de eerste uit een langer lopende monitoringstudie van Heijmans, met als onderzoeksvraag: zorgen natuurinclusieve maatregelen in en rondom nieuwbouwwoningen voor meer divers leven in een wijk?

De ecologen blijven langjarig betrokken en monitoren onder andere de biodiversiteit op projecten waar Heijmans de gebiedsontwikkeling en biodiversiteitsmaatregelen heeft toegepast. Het onderzoek betreft een praktisch veldonderzoek.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster