Vorige

Natuurorganisaties geven verzet tegen kap Sterrebos op

Tekst

VDL Nedcar, De Groene Sporenwolf (DGS) en Stichting Ecologisch Vleermuis Onderzoek Nederland (SEVON) hebben overeenstemming bereikt over aanvullende natuurcompensatie voor bomenkap in het Sterrebos nabij de autofabriek in Born. VDL Nedcar gaat bomen kappen en verplanten om ruimte te maken voor uitbreiding. DGS en SEVON hebben hun bezwaarprocedures bij de Raad van State ingetrokken.

De bezwaren van DGS en SEVON waren de enige nog resterende juridische protesten tegen de gebiedsontwikkeling waarvoor de provincie Limburg eerder groen licht aan VDL Nedcar heeft gegeven. Het intrekken van beide bezwaren betekent dat de uitbreiding kan worden uitgevoerd. Nu de bezwaren van tafel zijn, is een uitspraak van de Raad van State niet langer nodig.

VDL Nedcar wil uitbreiden voor extra productiecapaciteit. Een deel van het Sterrebos wordt hiervoor gekapt. (Foto: Shutterstock)

Herplanten

Afgesproken is onder meer dat VDL 55 bomen uit het Sterrebos, met een diameter van minimaal 40 cm en 150 cm hoogte, zal herplanten in het naastgelegen Wolfrath-gebied. Daarnaast neemt VDL het initiatief tot het oprichten van een stichting die onder andere middels groencompensatie een bijdrage gaat leveren aan de leefbaarheid in en rond de woonkernen in de directe omgeving van VDL Nedcar.

Hierbij wordt voorrang gegeven aan de uitbreiding van het zogeheten ambitiebos tot aan de rand van de woonkern van Nieuwstadt. Ook wordt een groenstrook tussen Nieuwstadt en de Randweg met nieuwe aanplant gesloten en wordt een groenstrook aan de zuidkant van Nieuwstadt aangelegd. VDL draagt zorg voor een startkapitaal voor het op te richten groenfonds.

Miljoenen extra

„Na drie jaar procederen hebben we in goede en open gesprekken met VDL Nedcar miljoenen extra voor natuur en leefbaarheid gekregen”, stelt secretaris Dirkjan van der Hoven van stichting De Groene Sporenwolf. „Een blijvende samenwerking als deze, tussen bedrijf, omwonenden en gemeenten, is bovendien een opsteker voor burgerparticipatie.”

Voorzitter SEVON René Janssen: „SEVON betreurt dat volgens de huidige beleidsregels het mogelijk is dergelijke bossen op oude standplaatsen te kappen. Door de extra compensatie en het verplanten van grote bomen is de deal een verbetering ten opzichte van het eerdere vastgestelde compensatieplan door de provincie Limburg.”

Ontruimen

De politie is dinsdag begonnen met het ontruimen van het Sterrebos. Er zaten dinsdagmorgen nog zes actievoerders in bomen om de kap van het bos tegen te gaan. Volg de ontruiming via het Twitteraccount @redhetsterrebos.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster