Vorige

Nederlandse Kastelenstichting geschokt over kap Sterrebos

Tekst

De Nederlandse Kastelenstichting is geschokt dat het doek definitief lijkt te zijn gevallen voor het Sterrebos bij Born in Limburg. Het in de 18e eeuw aangeplante Sterrebos behoort bij het rijksmonument Kasteel Wolfrath, dat in 2015 eigendom is geworden van VDL Groep, eigenaar van het naastgelegen VDL Nedcar.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage en het Gelders Genootschap, gaven indertijd een negatief advies inzake de bouwplannen en het voornemen tot kap, vanwege de onomkeerbare gevolgen. Ook schetsten zij bruikbare alternatieven.

Lanenstelsel verdwijnt

De kap betreft niet alleen het sterrenbos zelf. Ook het lanenstelsel, dat als een historische grenslijn is te beschouwen, verdwijnt. Daarbij zal het aanzien van kasteel Wolfrath in de toekomst gedomineerd worden door de reusachtige afmetingen van de geplande nieuwbouw.

Linksboven Kasteel Wolfrath met rechts het Sterrebos. De karakteristieke stervorm ontbreekt. De bomen die gekapt worden, dateren van rond 1860, toen herplanting plaatsvond. Het oorspronkelijk Sterrebos werd vermoedelijk al voor de achttiende eeuw aangelegd. (Foto: Google Maps)

„De ingreep in de tot het kasteelensemble behorende kasteeltuin valt zeer te betreuren. De rijksmonumentale status duidt op de bijzondere waarde van het ensemble, inclusief genoemde kasteeltuin. Met de toekenning van de rijksmonumentale status is het ensemble te beschouwen als van nationale betekenis. Door bebouwing van een deel van de kasteeltuin raakt het ensemble niet alleen zwaar aangetast, het zet een ontwikkeling in gang die alleen maar kan leiden tot verdere achteruitgang en onttakeling van het ensemble.”

Natuurschade gecompenseerd

Over de natuurcompensatie die is afgesproken, zegt de Nederlandse Kastelenstichting: „Uiteraard is het verheugend dat toegebrachte natuurschade wordt gecompenseerd. Wat echter overeind blijft, is de ingrijpende en blijvende schade aan en verstoring van het kasteelensemble, de kasteeltuin, bestaande zichtassen en de uitlijning van de vijver in relatie tot het aanwezige grand canal.”

Laatste ontwikkeling

Terwijl al begonnen was met kappen van het bos is vrijdag een bosuil ontdekt in een boom aan de rand van het Sterrebos. De provincie Limburg heeft besloten dat de boom waarin de uil zit niet gekapt mag worden. Ook bomen binnen een straal van 75 meter daaromheen mogen niet omgezaagd worden.

De Partij voor de Dieren in Limburg heeft eerder vandaag opgeroepen om onmiddellijk te stoppen met kappen in het bos. Ook heeft de partij schriftelijke vragen gesteld. Op Twitter schrijft de partij: „In het Sterrebos is een bosuilpaartje gevonden. Bosuil is jaarrond beschermd; gaan mogelijk tot broeden over. Vernielen of verstoren vaste verblijfplaats bosuil is verboden!”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster