Het zal niemand ontgaan zijn dat het alweer lange tijd droog is in Nederland. Volgens Weerplaza stevenen we zelfs op een droogtercord af: woensdag wordt de 33e dag op rij dat er geen meetbare neerslag valt in De Bilt. Dit is sinds het begin van de metingen nog niet eerder voorgekomen.
Het neerslagtekort loopt intussen gestaag op. Momenteel (dinsdag 13 juni) ligt het tekort rond de 122 mm. De vijftiendaagse verwachting loopt verder op naar 165 mm. Daarmee is dit jaar droger dan 2018 rond dezelfde tijd, en stevenen we af op de lijn van het recordjaar 1976.
Verdamping
Het is nu al sinds 12 mei droog en sindsdien verdampt er ongeveer 4 mm water per dag. In een werkgebied als dat van Waterschap Aa en Maas is dat omgerekend 75.000 liter water per seconde die verdampt. Per dag is dat ruim 6 miljard liter.
Dankzij de vele regen in het voorjaar en het jaarrond vasthouden van regenwater in sloten en beken, stonden de grondwaterstanden er dit voorjaar goed voor. De waterschappen begonnen met een flinke voorraad aan de droge periode. De zorgvuldig opgebouwde voorraad raakt nu snel op.
Maatregelen
Waterbeheerders nemen waar mogelijk maatregelen. Waterschappen houden zoveel mogelijk water vast en nemen extra water in uit het hoofdwatersysteem om een zoetwaterbuffer te creëren in de regionale watersystemen. Rijkswaterstaat houdt een verhoogd waterpeil aan in het IJsselmeer en het Markermeer ten behoeve van extra zoetwatervoorraad.
Inmiddels zijn de eerste onttrekkingsverboden ingesteld, bijvoorbeeld door waterschap Brabantse Delta. Het Brabantse waterschap De Dommel heeft met ingang van 10 juni een verbod ingesteld op het onttrekken van water uit de beken en sloten in het stroomgebied van de Keersop, Beekloop, Kleine Dommel en Peelrijt. Waterschap Aa en Maas stelt per 15 juni een onttrekkingsverbod in voor het gebied ten zuiden van de lijn ’s-Hertogenbosch, Nuland en Herpen.