Vorige

Neerslagtekort naar niveau van 2018

Tekst
Beeld
Tuin en Landschap

Het neerslagtekort in Nederland bereikt deze week het niveau van 2018. Dat jaar was, na het recordjaar 1976, het droogste tot nu toe. Volgens de verwachtingen van het KNMI stijgt het gemiddelde neerslagtekort de komende weken boven de 300 mm.

Als we naar het kaartje van Nederland kijken zien we dat diverse regio’s nu al boven de 300 mm neerslagtekort zitten. In Zeeland, Limburg en delen van Gelderland is de situatie nijpend. In veel gebieden bestaan al enkele weken onttrekkingsverboden.

Kwetsbare natuurgebieden

Vanwege de aanhoudende droogte mag in en om twee natuurgebieden in de Achterhoek geen grondwater meer opgepompt worden om te sproeien. Het gaat om de kwetsbare natuurgebieden Stelkampsveld bij Borculo en De Zumpe bij Doetinchem. Waterschap Rijn en IJssel wil met dit verbod unieke natuur beschermen die afhankelijk is van het grondwater. Bijzondere soorten die natte omstandigheden nodig hebben, zoals de gevlekte orchis, parnassia en klokjesgentiaan, kunnen anders verdwijnen. Het onttrekkingsverbod geldt vanaf donderdag voor onbepaalde tijd.

Verbod op gebruik grondwater

Waterschap Vallei en Veluwe heeft met ingang van vrijdag een verbod afgekondigd op het gebruik van grondwater rond het Valleikanaal. Ook rond beken met bijzondere natuur mag geen grondwater meer worden opgepompt. In het hele waterschap mag alleen tussen 22 en 7 uur worden beregend met grondwater. Het is voor het eerst dat deze maatregel in de regio wordt genomen.

Volledig onttrekkingsverbod

Waterschap Limburg heeft vanaf vrijdag een volledig onttrekkingsverbod oppervlaktewater voor kapitaalintensieve teelten ingesteld voor Noord- en Midden-Limburg. Bestuurslid Chrit Wolfhagen: „We hebben al verschillende maatregelen genomen om water langer vast te houden. Zoals het plaatsen van pompen en verhuizen van vissen wegens droogval. Maar onze beken, vooral in Noord- en Midden-Limburg, hebben het zwaar en vallen in sommige gevallen droog. We willen met dit volledig onttrekkingsverbod verdere daling van het water in onze beken en het droogvallen van beken zoveel mogelijk remmen.”

Spontane takbreuk

Ondertussen zijn de gevolgen voor bomen en struiken ook steeds zichtbaarder. Veel bomen laten hun bladeren nu al vallen, eiken en beuken laten hun eikels en beukennootjes voortijdig vallen. Na een lange warme en droge periode kan bij sommige boomsoorten spontane takbreuk ontstaan, ‘Sudden branch drop syndrome’ of ‘summer branch drop’ genoemd.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster