Vorige

NGB: ‘Overheid moet strenger controleren op natuurtoetsen’

Beeld
Shutterstock

Netwerk Groene Bureaus (NGB) pleit ervoor dat de overheid strenger controleert op natuurtoetsen. De branchevereniging voor ecologen waarschuwt dat slechte natuurtoetsen nu ongezien kunnen passeren.

Natuurtoetsen zijn van groot belang in Nederland. Een toets bepaalt of een activiteit schade toebrengt aan de natuur, en daarmee of een project kan doorgaan. Het gaat dan om huizenbouw of bijvoorbeeld een festival.

Volgens NGB zijn toetsen soms onvolledig of geschreven naar de wens van de opdrachtgever. Ook bevatten toetsen soms zoveel fouten dat de rechter het rapport verwerpt als tegenstanders van een project een rechtszaak beginnen.

Beschermde dieren

Ook burgers hebben tegenwoordig soms een natuurtoets nodig, bijvoorbeeld voor het isoleren van hun woning. Een ecoloog kijkt dan of beschermde dieren, zoals vleermuizen, last kunnen krijgen van het project. Alleen als de ecoloog geen problemen verwacht, komt er een rapport dat stelt dat de klus zonder verdere maatregelen kan doorgaan. 

Omdat veel van de uitkomst afhangt, én omdat de opdrachtgever betaalt, zeggen ecologen soms druk te voelen om te schrijven wat de opdrachtgever graag hoort. Wie dat niet doet, verliest een opdracht.

Steekproeven

De overheid controleert lang niet alle rapporten en daarom komen niet alle fouten aan het licht. Brancheorganisatie NGB stelt voor dat de overheid een overzicht krijgt van alle rapporten die uitkomen en deze met steekproeven controleert. 

Natuurorganisaties klagen al langer over foute natuurtoetsen. Ook burgers zien soms met verbazing dat een bouwproject doorgaat, terwijl dit volgens natuurregels niet zou mogen. Zij kunnen er alleen niet makkelijk tegenin gaan, omdat ze geen tegenrapport hebben. 

Keurmerk voor sector

NGB zegt te werken aan een keurmerk voor de sector. De steekproeven moeten vooral worden gehouden onder positieve rapporten, aldus de organisatie. Dat zijn natuurtoetsen waarin staat dat een project zonder vervolgonderzoek kan doorgaan. Juist dan heb je volgens het NGB risico op onopgemerkte fouten. 

Journalistiek platform Pointer besteedde in haar uitzending van zondag 24 september op KRO-NCRV aandacht aan deze problematiek. Bekijk de uitzending hier.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster