De gemeente Amsterdam wil met een nieuw biodiversiteitsplan de natuur in en om de stad beter beschermen. Om dat te bereiken kiest het stadsbestuur voor ecologisch beheer, waarbij de natuur centraal staat.
In en om Amsterdam leven minstens tienduizend soorten en planten, maar die diversiteit staat onder druk vanwege verstedelijking, klimaatverandering en verkeer. „Hoewel we trots zijn op de biodiversiteit in onze stad, is die ook kwetsbaar. We moeten er daarom voor zorgen dat we de leefruimte van dieren en planten vergroten en beschermen”, legt wethouder Melanie van der Horst (Openbare Ruimte, Groen en Water) uit.
Zeldzame dieren
Ongeveer de helft van het openbaar groen in de stad wordt al ecologisch beheerd en dat werkt volgens de wethouder. „Bijen, vlinders en zeldzame dieren als de boommarter, ijsvogel en otter laten zich weer zien.” Maatregelen die het bestuur neemt om de biodiversiteit te vergroten zijn onder meer: minder maaien, dood hout laten liggen, natuurvriendelijke oevers aanleggen en tunnels creëren onder drukke wegen.