Gemeenten, Rijk en kennisinstellingen willen een impuls geven aan integraal samenwerken in de openbare ruimte. Zij doen dit via het nieuw opgerichte Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte (ISOR).
In Platform ISOR komen gemeenten, rijksoverheid en kennisinstellingen samen om kennis te delen, te experimenteren, te innoveren en op te schalen. Zo willen zij de professionalisering van integrale samenwerking aanjagen en versnellen.
De invloed van het platform beperkt zich niet tot de eigen programmapartners; een belangrijk doel is landelijke opschaling. Met het oog daarop legt ISOR actief de verbinding met aanverwante (rijks)programma’s. Ook de kennispartners van ISOR, zoals brancheverenigingen en onderzoeks- en standaardisatie instituten, hebben een belangrijke rol in het opschalen van integrale samenwerking in de openbare ruimte.
Praktijkvoorbeelden
De eerste stappen zijn gezet: de City Deal Openbare Ruimte – voorloper van Platform ISOR en afgerond in april 2024 – heeft de noodzaak van integrale samenwerking in de openbare ruimte op de agenda gezet. Er is inzicht in de samenhang van functies die boven- of ondergronds een plek moeten krijgen. Er zijn handreikingen en tools voor partijen die meer willen samenwerken. Ook zijn er inspirerende praktijkvoorbeelden van integraal werken.
Toch valt er nog veel te winnen. Een bredere doorontwikkeling van kennis en tools zijn essentieel om het beoogde effect – de openbare ruimte van Nederland toekomstbestendig maken – te realiseren. Daarbij kijkt ISOR samen met partnerorganisaties en kennis- en netwerkorganisaties ook naar verwante initiatieven en programma’s die de inspelen op integrale aanpak van opgaven in de openbare ruimte.
Kennisinstituten
Platform ISOR wordt inhoudelijk en financieel gedragen door het Rijk, deelnemende gemeenten en kennisinstituten zoals CROW, Stadswerk, TNO, Rioned en Platform31. Ook kennisintensieve bedrijven kunnen aanhaken bij Platform ISOR, denk bijvoorbeeld aan advies- en ingenieursbureaus.