Vorige

Nieuwe belastingmaatregel maakt Duitse boomkwekerijproducten duurder

Tekst

Volgens de Duitse kwekersbond worden boomkwekerijproducten dit jaar weer duurder. Onder andere een nieuwe belastingmaatregel zorgt alleen al voor een prijsstijging van 8%.

In Duitsland is dit jaar een belastingmaatregel van kracht die zorgt voor een prijsstijging van boomkwekerijproducten met 8%. Het gaat om een aanpassing van de btw-regeling die in de nieuwe situatie zorgt voor de kostprijsstijging. De regel zou te vergelijken zijn met het verdwijnen van de voorbelasting zoals we die in Nederland kennen.

„We hebben ons tegen de maatregel verzet, maar europolitieke overwegingen hebben geleid tot deze maatregel”, zegt Helmut Selders, voorzitter van Bund deutscher Baumschulen, branchevereniging voor Duitse boomkwekers.

Prijzen stijgen al flink

De prijsstijgingen komen op een moment dat prijzen al flink stijgen. Selders: „Meststoffen, brandstof, (plant)stokken en verpakkingen stijgen in prijs en ook de logistieke kosten zijn torenhoog. Kwekers moeten deze kostenstijgingen doorberekenen.”

Daarnaast leidt de nog altijd toenemende vraag naar boomkwekerijproducten, bij een stabiele productie, tot een tekort aan voorraad. „Ook dat verhoogt het prijspeil”, aldus Selders op de website van de kwekersbond.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster