Vorige

Nieuwe normenboeken voor Natuur, Bos en Landschap en Gemeentelijk Groen

Beeld
Shutterstock

Het nieuwe Normenboek voor Natuur, Bos en Landschap en het nieuwe Normenboek Gemeentelijk groen voor 2022 zijn uit. In de boeken staan actuele tijd- en kostennormen voor het beheer van natuur, bos en landschapselementen en gemeentelijk groen.

Het Normenboek Natuur, Bos en Landschap wordt al jaren gebruikt door terreinbeherende organisaties zoals Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, de provinciale Landschappen, gemeenten en particuliere terreineigenaren. Ze gebruiken het boek om de kosten van beheer te calculeren.

Ook rijk en provincies gebruiken het boek, onder andere om de subsidiebedragen voor het beheer van natuur te bepalen. Verder wordt het boek veel gehanteerd door adviesbureaus, aannemers, scholen en onderzoeksinstellingen.

Het Normenboek Gemeentelijk Groen is in 2018 voor het eerst uitgegeven en is bedoeld voor de gemeentelijk-groenbeheerders en hoveniers.

Versie 2022

Eens in de twee jaar komt er een nieuwe uitgave van de normenboeken. Onlangs is de versie 2022 verschenen. In beide boeken zijn een aantal nieuwe activiteiten opgenomen. Ten opzichte van de vorige edities zijn bovendien alle kostennormen geactualiseerd.

De effecten van hoge inflatie in 2022 zijn duidelijk zichtbaar in de kosten van de werkzaamheden. Vooral bij werk met zware machines komen de kosten hoger uit dan in 2020 door hogere prijzen voor diesel en aanschaf van machines.

Kijk voor meer informatie over de nieuwe normenboeken op www.normenboek.nl of neem contact op met Jaap van Raffe (0317-484996, jaap.vanraffe@wur.nl) of Anjo de Jong (0317-485024, anjo.dejong@wur.nl).

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster