Vorige

Nieuwe onkruidrobot in ui effectief

De Ekobot, een nieuwe onkruidrobot uit Zweden, blijkt effectief tegen onkruid in uien. Dat is de belangrijkste conclusie van een pilot binnen de Nationale Proeftuin Precissietechniek (NPPL).

Foto: NPPL

De Ekobot is een autonoom rijdende unit die op basis van cameraherkenning onkruid van het gewenste gewas onderscheidt, waarna hij met soort vingers het onkruid wegschuift of mept. Uit de proef bij uienkweker Krol in Noord-Brabant blijkt de robot dusdanig nauwkeurig dat hij het gewas ongemoeid laat.

De unit bevat zeven kleurencamera’s, die elk een rij onder de loep nemen en de planten van de zijkant bekijken. Op basis van Artificial Intelligence weet de robot hoe een uienplant eruitziet, en kan hij dus ook onkruid detecteren. De machine is in Zweden in eerste instantie ontwikkeld voor de aardappelenteelt en nu omgebouwd voor toepassing in uien. Er is interesse vanuit andere akkerbouwgewassen, komend jaar wordt gekeken of hij ook in een gewas als suikerbieten en cichorei toepasbaar is. Of de techniek van Ekobot ook toepasbaar is voor de boomkwekerij is niet bekend.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster