Vorige

Nieuwe Steenbreek Richtlijn: Genemuiden Noord-Oost meest versteend

Beeld
Stichting Steenbreek

Het Overijsselse Genemuiden Noord-Oost is de buurt met de meest versteende tuinen van Nederland, gevolgd door Sint Pieterspark (Tilburg) en Hoogeland Oost (Westland). Dit blijkt uit de nieuwe Steenbreek Kansenkaart, een infographic waarop gemeenten kunnen zien waar de vergroeningskansen in hun gemeente liggen. De Kansenkaart is gebaseerd op de nieuwe Steenbreek Richtlijn.

De nieuwe Steenbreek Richtlijn biedt een nieuwe kijk op de ideale verhouding tussen groen en verharding in de tuin, met als doel inzichtelijk te maken waar kansen liggen om te vergroenen. De richtlijn houdt rekening met praktisch gebruik van de tuin, waarbij een verhard oppervlak van circa 15 m2 gewenst is. Hierboven adviseert Steenbreek 80% groen en 20% verharding aan te houden.

„De nieuwe richtlijn lijkt realistischer dan de percentages die nu veelal worden genoemd – 60% groen versus 40% – omdat ze tegemoetkomt aan de behoefte van veel mensen aan een terras waar je comfortabel kunt zitten, ook als de tuin klein is”, zegt Sjerp de Vries, omgevingspsycholoog en senior wetenschappelijk onderzoeker bij de WUR. „Een groene tuin is ook belangrijk voor het welzijn. Opgaand groen kan dan helpen, zeker als je vanuit huis ook goed zicht op dat groen hebt.”

Kansen

De Steenbreek Richtlijn is de basis voor de Steenbreek Kansenkaart die donderdag 25 januari officieel is gelanceerd: een infographic waarop gemeenten kunnen zien waar de vergroeningskansen in hun gemeente liggen. Adviesbureau Cobra Groeninzicht levert de data voor de Steenbreek Kansenkaart. De infographic biedt een overzicht van het versteende tuinoppervlak in de gemeente, het percentage tuinen dat aan de Steenbreek Richtlijn voldoet en de meest kansrijke buurten om te vergroenen. Opvallend is dat de provincie Zuid-Holland met meerdere buurten in deze top tien staat.

Obstakels

„Door bewust te kiezen voor meer groen, dragen tuineigenaren bij aan een leefbare toekomst”, zegt Roel van Dijk, directeur van Stichting Steenbreek. „Vergroenen is een collectieve inspanning, daarom willen we inwoners, gemeenten en andere partijen aanmoedigen deze kansen te benutten.” Met name dus in buurten waar de opgave het grootst is. „De voornaamste redenen om niet te vergroenen, zijn het ontbreken van ‘groene vingers’ en geen tijd hebben”, aldus Van Dijk.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster