Vorige

NK Tegelwippen gestart met recordaantal gemeenten

Beeld
Randy Da Costa

Op dinsdag 21 maart is het jaarlijkse NK Tegelwippen van start gegaan. Tot en met 31 oktober vervangen tuinbezittters hun tegels door groen, om zo steden en dorpen klimaatbestendiger te maken en om biodiversiteit te bevorderen. Dit jaar doet een recordaantal van 150 gemeenten mee.

Sinds de eerste editie in 2020 zijn in totaal al meer dan 4,3 miljoen tegels gewipt. Dat staat gelijk aan ongeveer 55 voetbalvelden. Ook het komende half jaar hoopt de organisatie van het NK dat er miljoenen tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen.

Zorgen voor een groener Nederland

Uit een recent rapport van Stichting Steenbreek blijkt dat momenteel een derde van de Nederlandse tuinen voor minimaal de helft uit tegels bestaat. In de drie grootste steden geldt dit voor nagenoeg twee op de drie tuinen. Het NK Tegelwippen wil met dit kampioenschap laten zien dat dit anders kan en dat iedereen zijn steentje kan bijdragen voor een groener Nederland.

Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman en ambassadeur van de campagne: „Je hoeft niet gelijk de hele tuin in één keer aan te pakken. Begin gewoon eens met het wippen van vier tegels en zet bijvoorbeeld wat biologische kruidenplantjes uit de supermarkt in de grond.”

Gouden Tegel

Sinds 21 maart zijn 150 gemeenten gestart met het verwijderen van de eerste tegels. Gewipte tegels aanmelden kan op de website van het NK Tegelwippen. De gemeente die de meeste tegels wipt per inwoner wint de Gouden Schep. De gemeente met in totaal de meeste gewipte tegels wint de Gouden Tegel. Tot slot maken bewoners die hun (gevel)tuin transformeren kans op de Publiekswipper Award.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster