Vorige

‘Nog geen duidelijke meerderheid Tweede Kamer voor gebruiksverbod’

Tekst
Beeld
Rijksoverheid

Er is nog geen duidelijke meerderheid in de Tweede Kamer voor een gebruiksverbod op gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw. Dat schrijft staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat naar aanleiding van een verslag over het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

Volgens de CDA-staatssecretaris is de opvatting van de Tweede Kamer over het wetsvoorstel voor een gebruiksverbod nog niet duidelijk. In eerdere stemmingen was er een meerderheid waarbij regeringspartijen D66 en ChristenUnie voor stemden, maar VVD en CDA tegen een gebruiksverbod.

In de nota aan de Tweede Kamer schrijft de staatssecretaris dat het stemgedrag van de PVV beslissend lijkt voor aanvaarding of verwerping van het wetsvoorstel. Eerder stemde de PVV voor een gebruiksverbod.

Uitzonderingen

Bij de tegenstemmers draaide het vooral om de vrees dat bepaalde ziekten en plagen niet meer bestreden zouden kunnen worden als gevolg van een gebruiksverbod. Heijnen voert aan dat in uitzonderingssituaties er nog altijd gebruik kan worden gemaakt van chemische middelen, bijvoorbeeld bij de bestrijding van eikenprocessierups of Japanse duizendknoop.

Uitzonderingen zullen daarbij altijd van tijdelijke aard zijn. Iedere twee jaar worden in beginsel alle uitzonderingen op het gebruiksverbod heroverwogen. Wanneer over het wetsvoorstel in de Tweede Kamer wordt gedebatteerd is nog niet bekend.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster