Vorige

Noord-Brabantse waterschappen stellen meldplicht voor waterputten in

Beeld
Shutterstock

Om de strijd tegen de droogte te intensiveren stellen twee waterschappen in Noord-Brabant een meldplicht in voor kleine waterputten. Particulieren en bedrijven kunnen hun waterput online aanmelden.

Door de droogte daalt het grondwaterpeil in Noord-Brabant al jaren. Beter inzicht in het watergebruik is daarom nodig. Kleine grondwaterputten, die per uur maximaal 10 kuub kunnen oppompen, zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Particulieren gebruiken ze bijvoorbeeld om hun tuin mee te besproeien.

Duizenden waterputten

De waterschappen schatten dat er in hun regio enkele duizenden kleine waterputten zijn. „Sommige bedrijven en inwoners laten een eigen waterput slaan. Dan is het is goed om je te realiseren dat die waterputten ook het schaarse grondwater oppompen. Het water uit zo’n put heeft directe invloed op de verdroging in je omgeving. Reden genoeg dus om ook daar heel bewust mee om te gaan.”

In totaal wordt per jaar in Brabant 20 tot 30 miljoen kuub grondwater onttrokken, ongeveer 10% van het totale grondwaterverbruik. Zowel De Dommel als Waterschap Brabantse Delta gaat daarom de meldplicht voor bestaande waterputten invoeren.

Mensen die een nieuwe put willen boren, moeten in verschillende gebieden in de bovengenoemde waterschappen een vergunning aanvragen. Vanwege de droogte zijn de waterschappen nu terughoudender in het uitgeven hiervan.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster