Vorige

NVTL Awards 2023 voor Coolhaven, Aquabattery Recharged en A Fire Scape

Beeld
NVTL

Op 12 mei reikte de NVTL in Utrecht de NVTL Awards 2023 uit. De prijs in de categorie Uitgevoerd Plan was voor Coolhaven in Rotterdam van Juurlink [+] Geluk Stedenbouw en Landschap. In de categorie Studie ging de Award naar Bureau B+B Stedenbouw en Landschapsarchitectuur voor hun studie Aquabattery Recharged. Met A Fire Scape won Hanna Prinssen de NVTL Award in de categorie Talent. De winnaars ontvingen de prijzen tijdens het slotevenement van het 100-jarige jubileum van de Koninklijke NVTL.

Dit jaar beoordeelde de jury onder voorzitterschap van NVTL-bestuurslid Jan Janse de inzendingen voor de drie NVTL Awards op presentatie, originaliteit, complexiteit, vernieuwing en kwaliteit. 

Nieuw park aan de Coolhaven

In de categorie Uitgevoerd plan verleende de jury de NVTL Award aan Coolhaven in Rotterdam van Juurlink [+] Geluk. De jury noemde het plan vernieuwend door de schaal en prees de overgang van privé naar openbaar, de zorgvuldige detaillering, de hoge dichtheid, de omgang met maat en schaal en het gebruik van groen in het project.

Coolhaven is opgezet als een dorp met een grootstedelijk karakter. Een stedelijk milieu met een hoge dichtheid en een kleine korrel, opgebouwd uit compacte bouwvolumes. De opzet met stegen en pleinen biedt de ruimtelijke basis. Hierdoor is er met bomen, meerstammigen, klimplanten en veel groenvakken op een retentiedak een aangenaam micromilieu te maken. Dankzij het retentiedak kon een overdaad aan beplanting langs en aan de gevels, tussen de gebouwen en op de dakterrassen worden gerealiseerd.

NVTL Awards 2023
Cor Geluk en Huub Juurlink met hun oorkonde.

NVTL Awards studie

In de categorie Studie ging de NVTL Award 2023 naar Aquabattery Recharged. De jury prees de inzending van Bureau B+B als een aansprekend ontwerp met zeer fraaie visualisaties: “Deze beelden hebben veel weg van moderne versies van Hollandse meesters en geven de totale inzending een uniek karakter. De zeer goede uitwerking van concept naar uitwerking bezorgt deze studie een verdiende eerste plaats.” De heldere uitleg van de ‘aquabattterij’ en de landschappelijke doorsnedes die de inzending verrijken maken het geheel compleet, meent de jury: „Het is bereikbaar qua ontwerp.”

NVTL Awards 2023

Met Aquabattery Recharged presenteert Bureau B+B een oplossing voor de huidige disbalans tussen neerslagoverschot en -tekort in de Hunzevallei. Hier moet genoeg zoet water geborgen worden om veenoxidatie tegen te gaan, om dertig procent meer drinkwater te winnen en om zoet water te kunnen exporteren naar omringende gebieden. 

In de studie van Bureau B+B wordt het stroomdal van de Hunze getransformeerd tot een sponslandschap. Dit landschap maakt optimaal gebruik van de aanvoer van zoet kwelwater van het hogergelegen Drents Plateau. In de natte wintermaanden laadt het landschap als een batterij op. Dat zorgt in de droge zomermaanden voor voldoende drinkwater en bevordert de ontwikkeling van veennatuur. De afhankelijkheid van wateraanvoer vanuit het IJsselmeer, in de toekomst almaar onzekerder, verdwijnt. 

NVTL Awards 2023
Thomas Degenaar van Bureau B+B nam de oorkonde in ontvangst. Een sponslandschap biedt perspectief voor veel opgaven, aldus Bureau B+B. Het gaat bodemdaling tegen en legt CO2 vast in nieuwe bossen. Een gegarandeerde zoetwatervoorziening kan als vliegwiel werken voor de landbouwtransitie in de naastgelegen veenkoloniën.

NVTL Awards Talent

Met A Fire Scape won Hanna Prinssen de NVTL Award in de categorie Talent. De jury kende de prijs aan Prinssen toe vanwege de avontuurlijke en erg originele benadering van de omgang met het landschap. Die benadering is en complex: „In de fraaie en intrigerende presentatie van hoge kwaliteit is bijna vanaf nul onderzoek gedaan en het concept is geworteld in de geschiedenis.”

NVTL Awards 2023

Volgens Prinssen zal brand in de toekomst door de klimaatverandering een prominenter onderdeel van het landschap worden. Dat geldt ook voor Nederland. Landschapsarchitecten spelen een belangrijke rol bij het ontwerpen van nieuwe veerkrachtige landschappen. Ze kunnen de samenleving voorbereiden op een leven met vuur.

NVTL Awards 2023
Hanna Prinssen met haar oorkonde: „Zouden we niet op een meer strategisch niveau moeten nadenken over de verschillende brandbare landschappen van Nederland? De vegetatie is één knop waar we aan kunnen draaien, maar we moeten ook kijken naar andere componenten op een grotere schaal. Zouden we niet ruimte moeten gaan maken voor droogte en vuur in ons landschap?”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster