Vorige

NVWA neemt 1000 kilo verboden gewasbeschermingsmiddel in beslag

Beeld
NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op vrijdag 14 juni 1000 kilo van het verboden gewasbeschermingsmiddel Vydate 10G in beslag genomen. Inspecteurs en rechercheurs van de NVWA troffen de grote voorraad aan bij een teler in de provincie Overijssel.

In Vydate 10G zit de werkzame stof Oxamyl. Deze stof is sinds vorig jaar in de hele Europese Unie verboden vanwege risico’s voor zowel de gebruiker als de consument.

De toelating van Vydate, een aaltjebestrijdingsmiddel, verviel vorig jaar op 31 juli. Tot 31 oktober 2023 was er nog een opgebruiktermijn. Omdat de NVWA signalen krijgt dat sommige telers het middel sindsdien toch nog gebruiken, wordt er extra gecontroleerd. Bij eerdere inspecties zijn ook bij andere telers voorraden aangetroffen. De NVWA heeft controle en handhaving op dit illegale middel daarom opgeschroefd. Tegen de teler wordt proces-verbaal opgemaakt.

Op het gebruik of het voorhanden hebben van niet toegelaten gewasbeschermingsmiddelen staan bestuursrechtelijke of strafrechtelijke sancties. Daarnaast kan dit gevolgen hebben voor de uitbetaling van de inkomenssteun in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster