Vorige

NVWA publiceert veldgids met 45 invasieve bomen en heesters

Het herkennen van invasieve exoten is niet altijd gemakkelijk. Daarom heeft de NVWA, samen met Staatsbosbeheer en Naturalis, een veldgids samengesteld waarin 45 schadelijke bomen en heesters worden beschreven. Iedereen kan de veldgids downloaden.

Het gaat om 45 soorten uitheemse houtige gewassen die schade aan de Nederlandse natuur veroorzaken. Zo kan het dat er ook veelgebruikte tuin- en parkbomen en -heesters in de lijst zijn opgenomen. Denk aan Cornus sericea, Ilex crenata, Paulownia tomentosa of Quercus rubra. Eenmaal verspreid naar de natuur zijn zij blijkens de veldgids geen aanwinst.

Hoe verwijderen?

Per soort geeft de veldgids informatie over belangrijke kenmerken, gelijkende soorten, de actuele verspreiding, de effecten van de soort en hoe de plant te verwijderen is. De veldgids bevat veel foto’s die het makkelijker maken om een soort te herkennen. Iedereen kan de veldgids downloaden.

Veldgids invasieve bomen en heesters
Paulownia tomentosa is nog zeldzaam in Nederland, maar volgens de veldgids is de boom zich recentelijk aan het verwilderen in het stedelijk gebied. Dit is een bedreiging volgens de auteurs omdat een grote boom zo’n 20 miljoen zaden kan vormen, die door de wind worden verspreid. Door zijn snelle groei kan deze pionierssoort in verstoorde milieus snel dominant worden. (Foto: Shutterstock)

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster