Vorige

NVWA weigert import planten vatbaar voor Xylella fastidiosa uit derde landen

Beeld
De Boomkwekerij

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weigert vanaf 2 maart de import van planten uit meerdere derde landen die vatbaar zijn voor Xylella fastidiosa. De landen slagen er onvoldoende in aan te tonen dat ze vrij zijn van Xylella.

Het gaat om zendingen uit de volgende landen: Argentinië, Chili, China, Colombia, Ecuador, Filipijnen, India, Indonesië, Jordanië, Oezbekistan, Peru, Sri Lanka, Vietnam, El Salvador en Oekraïne.

De Europese Unie (EU) neemt deze maatregelen omdat de landen er niet in slagen voldoende aan te tonen dat ze vrij zijn van Xylella. Alle derde landen zijn volgens EU-wetgeving vanaf 1 maart 2023 verplicht een verklaring op te stellen gebaseerd op specifieke technische vereisten. De Europese Commissie (EC) heeft deze landen hier in 2022 en begin 2023 meermaals op aangesproken. De informatie die de landen tot nu toe hebben aangeleverd is echter onvoldoende.

Strenge maatregelen

Dit betekent dat de NVWA met ingang van 2 maart 2023 zendingen van planten die vatbaar zijn voor Xylella (planten voor opplant, met uitzondering van zaden) met fytosanitaire certificaten met afgiftedatum van 1 maart 2023 of later gaat weigeren. Indien de betreffende landen later alsnog een goede survey uitvoeren of garanties kunnen afgeven, kan import weer plaatsvinden. De lijsten met toegelaten derde landen, gebieden en productielocaties worden door de EC bijgehouden en gepubliceerd.

Quarantaine organisme

Xylella fastidiosa is een bacterie die zeer schadelijk is voor meer dan 300 plantensoorten. Door Xylella kunnen planten verwelken, verdrogen en afsterven. Een uitbraak kan grote gevolgen hebben voor de planten in parken en tuinen, en voor bedrijven die zich met planten bezighouden. Daarom controleert de NVWA aan de grens en inspecteert de NVWA bij telers en importeurs. Xylella is een Europees quarantaine-organisme. Dat betekent dat het bij ontdekking direct moet worden uitgeroeid. De bacterie is niet schadelijk voor mensen en dieren. 

Kijk hier voor de lijst met waardplanten van Xylella fastidiosa.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster